Tinghulestien
Tinghule-stien på Mols forener natur og kultur
På den nye Tinghulesti bliver man ført ad krogede stier gennem Nationalpark Mols Bjerges unikke natur. Den knap seks kilometer lange sti går gennem mosgroede plantager og på åbne overdrev med stor artsrigdom. Området har samtidig været centrum for spændende historiske begivenheder, og det er de historier, som bliver formidlet med den nye sti.
Tinghulen er med sine 35 meters højdeforskel et af de største dødishuller i Mols Bjerge. Igennem århundrederne har det været et populært samlingssted for lokalbefolkningen, og den dag i dag bliver der stadig ”rullet æg” på de stejle skrænter i påsken.
Tidligere var det mere alvorlige anliggender, som de stejle bakker dannede rammen for. Indtil 1687 var Tinghulen tingsted for Mols Herreds Ret, som dækkede Knebel, Vistoft, Agri, Rolsø, Tved og Egens sogne.
Her afgjorde man lokale tvister, dømte tyve og ”stimænd” og indgik handler med hinanden. Tinghulen i Mols Bjerge er det eneste kendte tingsted, der ikke ligger højt i landskabet. I stedet har molboerne udnyttet den naturlige amfi-scene, som det store dødishul danner.
Stien starter ved Poskær Stenhus i Knebel på Mols.
Rettergang i Tinghulen
Selve tingstedet bestod af fire ”tingstokke”, der blev placeret i en firkant på store sten i bunden af Tinghulen.
Her sad herredsfogeden, tingskriveren og stokkemændene, der repræsenterede de lokale bønder. I midten af firkanten lå tyvstenen, hvor den indfangede tyv blev placeret med tyvekosterne bundet fast på ryggen.
I middelalderen blev tyveri straffet meget hårdt – ofte med hængning, hvorimod man kunne nøjes med at betale pengebøder for mord. Det er sandsynligt, at også hekse og andre troldfolk er blevet dømt til døden i Tinghulen. Galgen har ligget på en bakke vest for Knebel til skræk og rædsel for de forbipasserende.
Varieret natur på Tinghulestien
Tinghulestien er en stor naturoplevelse, der fører ad krogede stier gennem Mols Bjerges unikke natur. På turen kan man opleve dybe dødishuller og høje bakker med betagende udsigter. Stien går gennem mosgroede plantager og på åbne overdrev med stor artsrigdom. Lige nu kan man også være heldig og støde på det neongrønne markfirben, der varmer sig i solen eller se den røde glente svæve på opdriftsvindene.
Turen starter og slutter ved Danmarks største og smukkeste stendysse, Poskær Stenhus (Porskærvej 32, 8420 Knebel).
Tinghulestien er 5,8 km lang og er ikke velegnet til hverken barnevogne, kørestole eller gangbesværede.