Kalø-etapen
Herregårdslandskabet
Der er højspændt historisk drama ved den 700 år gamle Kalø Slotsruin, der ligger i den vestlige ende af etapen i et gammelt herregårdslandskab. Stien går langs kysten mellem krogede troldetræer og senere høje bøgeskove, hvor fortidsminderne ligger tæt. Den hellige Tobiæ Kilde springer i skoven ved Bregnet kirke, og på toppen af bakken ligger Jagtslottet på Kalø.
For ca. 18.000 år siden trængte en isgletsjer ind i Kalø Vig, og trykkede med enorm kraft jorden op foran sig. Sådan skabtes den randmoræne, der står som en halvcirkelformet bakke rundt om vigen. Mols Bjerge-stien går på kanten af det stykke af randmorænen, der kaldes Krogeryggen. Herfra er der en enestående udsigt i bred format over Århus bugten.
På Kalø-etapen får du også en forsmag på Mols Bjerges åbne overdrev og dramatiske dødishuller. Længst mod øst ligger idylliske Femmøller med den rislende Mølleå og de mange gamle vandmøller.
Praktisk om etapen
Længde - ca. 20 km
Tid - ca. 6 timer
Sværhedsgrad - middel
Startsted: Molsvej 31, 8410 Rønde (P-plads ved Kalø Slotsruin)
Slutsted: Molsvej 134, 8400 Ebeltoft (P-plads overfor Femmøller Efterskole)
Find vandreruten på vores interaktive app-kort (på mobil skal du downloade app'en for at se kortet)
For at få vist etapen på kortet, skal "Kalø-etapen" afkrydses i menuen til venstre.
Vandretip til din tur
Du kan med fordel parkere ved Kalø Slotsruin, tage bus 123 til Femmøller og gå etapen tilbage til din bil.
Kalø
Kalø ligger smukt med den ikoniske Bregnet Kirke og Kalø Slotsruin. Området er fuld af spændende kulturhistorie f.eks. har udgravninger vist, at der på markerne omkring Bregnet Kirke lå en stor landsby, der har forsynet Kalø Slot.
Aktiviteter undervejs på ruten
Svend og den forheksede halvø
Begynd din vandretur med et eventyr.
Ved Kalø Slotsruin kan I opleve fortællingen om den modige dreng Svend, som tager ud til slottet på halvøen for at redde sin bedste ven Harry. Slottet er nemlig blevet indtaget af en ond heks, som har forvandlet alle slottets beboer til køer.
Med den gratis app Natureventyr i hånden, kan I gå på opdagelse i naturen på børnevenlige ruter.
Tag på felttur i Hestehave Skov
Den lille feltbog er din mulighed for at gå på opdagelse i Hestehave Skov.
Bogen kan selv printes ud og indeholder små opgaver, tegneøvelser, fine billeder og finurlig fakta om skovens dyr, træer og blade.
Der findes tre feltbøger, som alle tager udgangspunkt i Hestehave Skov:
Besøgscenter Karlsladen
Den gamle Karlslade rummer et besøgscenter der formidler nogle områdets natur- og kulturoplevelser. Der er lagt særlig vægt på temaerne oldtid, middelalder og jagt.
Temaerne er hver især beskrevet med flotte fotos og nedslag i forskellige emner. Mens familiens voksne orienterer sig i tekst og billeder, kan de yngre medlemmer af familien høre en historie ved bålet om da Gustav Vasa sad fanget på Kalø Slot.
Den store bindingsværksbygning var tidligere ladegård under Kalø Slot.
Besøgscenteret har åbent hver dag fra kl. 9:00 til kl. 21:00 – hele året rundt. Der er toiletfaciliteter ved besøgscenteret.
Adresse: Grenåvej 14, 8410 Rønde.
Opdag fortidsminder på Oldtidsstien
Ringelmose Skov rummer en enestående koncentration og variation af fortidsminder - især af stendysser fra bondestenalder (ca. 3.400 f.Kr.) og gravhøje fra bronzealderen (ca. 1.300 f.Kr.).
Dele af Kalø-etapen overlapper med Oldtidsstien, så der er rig mulighed for at se nogle af Ringelmose Skovs fortidsminder f.eks. helligkilden Tobias' Kilde.
Overnatning undervejs på ruten
Et shelter er ofte en træhytte, hvor der er en åbning ud til naturen - og det er netop en del af charmen. Alternativt findes der skønne hoteller, vandrehjem, campingpladser mfl. i nationalparken
Læs mere om overnatning i nationalparken
Se alle shelters og teltpladser på Nationalparkens interaktive app-kort (på mobil skal du downloade app'en for at se kort).
Vælg "Shelters og telte" i menuen til venstre. Ved hvert punkt finder du mere information og bookingsmuligheder.
Gå til Nationalparkens interaktive kort for at se primitive overnatningsmuligheder