På cykeltur
I nationalparken cykler du i et betagende istidslandskab, der pludselig kan åbne sig med kig til bakkede overdrev med græssende kvæg eller vandudsigt.
Cykeltur
Cykelstinettet er særdeles veludbygget, men her er også mange grusveje gennem naturområder og mindre befærdede veje langs kyster og gennem små landsbyer.
Især i hjertet af nationalparken i selve Mols Bjerge er terrænet bakket, og her er nogle af de højeste punkter i området som Agri Bavnehøj og Trehøje.
Nationalparken byder desuden på hvide strande, hvor du kan tage cykelhjelmen af og kaste dig ud i vandet. Her er mange steder, hvor du kan stoppe op og spise medbragt mad ved borde- og bænkesæt eller i madpakkerum. Særligt er søkøbstaden Ebeltoft med sin velbevarede bymidte et pitstop værd.
På mountainbike
På en mountainbike er naturen en legeplads med forhindringer, adrenalinudløsende udfordringer og høj puls. Der er mange steder at køre, både hvis du er til udfordrende spor og smukke naturoplevelser.
Selvom en mountainbike er konstrueret til at køre alle steder i terrænet, skal du blive på veje og stier. Du må ikke cykle andre steder i naturen end på veje og anlagte stier, hvor man kan cykle på en almindelig cykel. Der er heldigvis mange steder, hvor du gerne må cykle, og Nationalpark Mols Bjerge har en MTB-bane i Søndre Plantage.
MTB-sporet Søndre Plantage i Ebeltoft
MTB-sporet i Ebeltoft er et ca. 13 km langt singletrack med rød markering af hovedruten og sort markering af mere udfordrende og tekniske loops.
Anmeldelse fra Sporguide: "Der er generelt et virkelig godt flow i sporet. Der er også en del sektioner på sporet, hvor der er mange rødder, og hvor der er snævre sving mellem træerne. Det mest af sporet er dog ret åbent og underlaget er hårdt og hurtigt. Der er en grund til, at de tekniske loop er markeret med sort, og nogle af dem er virkelig tekniske og kræver erfaring. Sporet kan køres af alle, og begynderen kan nemt springe de sværeste sektioner over, mens sporet, inklusiv de svære loop, kan give udfordringer til den mest erfarne rytter".
Sporet er lavet af Syddjurs Kommune, lokale MTB-klubber og Kronborg Tracks.
MTB-kodekset
Kør, hvor du må
- I naturen må du kun cykle på veje og stier, der er egnede til kørsel med en almindelig cykel (ikke en MTB-cykel, men en helt almindelig cykel)
- Undgå at køre på afmærkede ridestier, vandreruter o.l. uden for skovveje
- Kør ikke på fortidsminder, gravhøje, diger og trapper
- Kør ikke i private skove fra solnedgang til kl. 6 næste morgen
- Respektér skiltning
Kør ansvarligt
- Tilpas din fart og hold afstand – færdselsloven gælder også i naturen
- Cykel sammen – husk hjelm, telefon, 112-app og sygesikringskort
- Skån sporet i meget våde perioder - brug kun de robuste spor og skovveje
Vis hensyn
- Kør i roligt tempo, når du møder andre skovgæster. Brug evt. ringeklokken i god tid – eller et verbalt ”ding-ding”
- Smid ikke dit affald i naturen
- Undgå steder, hvor der er mange skovgæster, og værn om dyr og planter
Mountainbikerens naturlov er lavet i fællesskab af Naturstyrelsen, Friluftsrådet, Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Orienteringsforbund, Danmarks Cykle Union og DGI.
Sådan kommer du ud
På Naturstyrelsens kort udinaturen.dk kan du finde både lokale og nationale cykelruter.
Gå til Ud i naturens hjemmeside for at se cykelruter
På nationalparkens app eller det interaktive kort kan du desuden finde lokale endagsture i nationalparken.
Læs mere om kortet og appen her
Friluftsrådet skriver om friluftsliv på cykel på oplevmere.nu.
Gå til Friluftsrådets hjemmeside for at læse mere
På naturstyrelsen.dk kan du læse mere om MTB på statens arealer og finde kodeks og regler til turen.
Gå til Naturstyrelsens hjemmeside