Til nationalparken hører søkøbstaden Ebeltoft. Ebeltoft er den eneste østjyske by med en vestvendt havn. Godt beskyttet mod vind og vejr på vestsiden af halvøen Hasnæs har beliggenheden givet gode betingelser for skibsfart og handel.
Gå på opdagelse i Ebeltofts gamle bydel eller tag op til Skelhøje og se udover Ebeltoft. Eller tag en tur i skoven i Tolløkke eller Bjørnkær/ Egedal.
Ebeltoft by
Hovedgaden i Ebeltofts velbevarede bykerne er Adelgade, der løber parallelt med kystlinjen og mod syd ender i Torvet.
Her står Det Gamle Rådhus, som blev opført i år 1789, og det var i brug som rådhus frem til år 1840. I dag er her en afdeling af Museum Østjylland.
Det er i Adelgade og dens forlængelser efter Torvet, Overgade og Nedergade, at du bedst går på opdagelse for at se på gamle huse. Hovedstrøget Adelgade byder sig desuden til med specialbutikker og spisesteder.
Jernbanegade skærer tværs gennem Adelgade. I årene 1901-1968 var Ebeltoft en jernbaneby med station på havnen.
Der er flere markante museer i Ebeltoft: Museum Østjylland i Det Gamle Rådhus og den bagvedliggende ejendom samt i Farvergården, Adelgade 15. Hertil kommer på havnefronten Fregatten Jylland og Glasmuseet Ebeltoft.
Ebeltoft Havne
Havnemiljøet i Ebeltoft er autentisk med masser af aktivitet. Området er inddelt i flere mindre havne, der strækker sig omkring 2,5 kilometer fra strandene mod nord til Skudehavnen i Syd. Også på havnearealerne finder du specialbutikker, restauranter og caféer - der er en badebro i skudehavnen.
Langs Strandvejen i Ebeltoft er der dele af nogle tangdiger fra starten af 1700-tallet. Da skærmede de marklodder og nyttehaver mod oversvømmelse. Diget er lavet af lag af ålegræs og derimellem sand og småsten. De bevarede dele blev fredet i 1957.
Ahl Hage
Sand og soppevand gør Ahl Hage syd for Ebeltoft til et populært udflugtsmål for børnefamilier - her kan mor og far være rolige for børnene i vandet.
På den flade hage bliver den stille gåtur krydret med udsigt hen over vandet til Mols Bjerge. En gulplet-rute leder igennem landskabet langs det lave vand. Det tiltrækker fouragerende vadefugle og gravænder på jagt efter sandorm og musling.
På det flade areal øst for skoven står de salt-påvirkede strandenge med store buler. Det er de gule engmyrers tuer. De holder bladlus som husdyr. De flytter bladlusene rundt mellem friske planterødder og malker dem for soldug. Fra gammel tid har byens gårde sat kreaturer og svin ud på hagen.
Der er p-plads på Ahlvej, 8400 Ebeltoft.
Her finder du også en multisti, som er en handikapvenlig rute. Læs mere om nationalparkens handicapvenlige ruter
Tolløkke Skov
Lige udenfor Ebeltoft ligger den lille og hyggelige Tolløkke Skov. Gå en tur i skovens 2,5 km vandresti og nyd de gamle ege- og bøgetræer i efterårsdragt eller med anemoneflor i foråret.
Her arbejder Nationalpark Mols Bjerge for at tilbageføre den gamle produktionsskov til en mere vild og naturlig skov, til glæde for blandt andet fugle, flagermus, insekter og de mange særlige planter, som vokser her.
Og er man nysgerrig på gamle kærlighedshistorier, er bøgestammerne mange steder ridset og skåret med hjerter, navne og datoer, der vidner om at skoven i sin tid var nyforelskede Ebeltoft-borgeres foretrukne tilflugtssted.
Foreslået startsted: P-pladsen, Skovalleen, 8400 Ebeltoft.
Skelhøje
Ebeltofts placering højt oppe på en halvø med hav på begge sider bliver for alvor tydelig på Skelhøje.
Her er storslåede udsigter hele vejen rundt. Mod vest over Ebeltoft Bys mosaik af tage står Mols Bjerge med Trehøje. Helgenæs hænger fast via landtangen Dragsmur. Mod syd ses Samsø og Tunø - mod øst ligger øen Hjelm i Kattegat.
Hvor: Fra Østeralle i Ebeltoft kører man ad Elsegårdevej og drejer til venstre efter Ebeltoft Filmhøjskole (skiltet) ind på Ebeltoft Byvej. Vejen drejer skarpt til venstre (bliver til Carl Dryers Vej), hvorefter der er en p-plads på højre hånd. Herfra er der ca. fem minutters gåtur til Skelhøje.
Følg evt. Ebeltofts sorte Kløversti (13 km.) til Skelhøje.
Kløverstier i Ebeltoft
Vil du på en bynær vandretur?
Kløverstierne giver dig fire forslag til vandreruter
- 2,5 km: Den gamle Købstad (grøn sti)
- 5,6 km: Foreningsruten (blå sti)
- 7,9 km: Langs kysten (rød sti)
- 13 km: Rundt om Ebeltoft (sort sti)
Kløverstierne i Ebeltoft er etableret på initiativ af Ebeltoft Distriktsråd i
samarbejde med Syddjurs Kommune og Nationalpark Mols Bjerge.
Bjørnkær/Egedal Skovene
Unge skove. Skovene Bjørnkjær-Egedal er genplantet efter at have været fældet helt væk i år ca. 1690. Men skovene blev genrejst under krigen i årene 1940-45 i et beskæftigelsesprojekt, og i dag nyder de lokale den bynære skov.
Især er skoven et mekka for hunde - og deres ejere. Der er indhegnet hundeskov. Hertil kommer en gulplet-rute på 3,5 kilometer i temmelig kuperet terræn. Der er foldere på stedet om skovenes historie.
Maltfabrikken
Den oprindelige maltfabrik blev grundlagt af købmand Søren Buchtrup Lundberg i 1861, og producerede malt helt frem til lukningen i 1998. Herefter forfaldt bygningerne og var en overgang truet af nedrivning.
På ildsjæle-initiativ blev Maltfabrikken genskabt og åbnede som Folkets Fabrik i 2020 – et sted for kunst, kultur, erhverv og iværksætteri. Det lykkedes ikke mindst på grund af stor interesse og opbakning fra både fonde, erhvervsliv og private lokale bidragydere, samt et stærkt partnerskab med Syddjurs Kommune.