Nationalpark Mols Bjerge øger sin popularitet

Flere og flere mennesker kender og værdsætter nationalparken, og især er de certificerede vandrestier ekstremt populære

Vandreture i nationalparken er populære blandt både de lokale i området og aarhusianerne.

Kender du Nationalpark Mols Bjerge? Ja, svarer de fleste. Langt de fleste.

Det er faktisk kun fire procent af borgerne i Aarhus, som ikke kender nationalparken. Det er desuden den nationalpark, som flest aarhusianere kender til.

Det viser en ny Epinion-undersøgelse blandt lokale borgere og borgere i Aarhus, hvor de bliver spurgt om deres holdning til Nationalpark Mols Bjerge.

Undersøgelsen viser også, at flere i lokalbefolkningen er glade for nationalparken. Overordnet siger 77 procent af de interviewede, at de i dag er positive eller meget positive over for nationalparken, hvilket er tre procentpoint flere end i 2016.

Da nationalparken blev oprettet i 2009 var 59 procent af borgerne positive over for nationalparken. Således er den positive holdning blandt de lokale fortsat stigende.

Vandrestier i Mols Bjerge er populære

Undersøgelsen viser også, at nationalparkens vandreetaper er meget populære. 69 procent af de lokale borgere svarer, at de har gjort brug af den certificerede vandresti Mols Bjerge-stien. I 2016 var det 45 procent.

Der er faktisk også kommet en ny etape til vandrestien i 2022. Gåsehagetapen har forlænget Mols Bjerge-stien, som nu er cirka 80 kilometer lang. Den nyeste etape byder på smukke naturoplevelser som sumpområde, en lang kyststrækning, og ikke mindst kommer vandrere forbi udkigsposten på Skelhøje.

Det er ikke kun de lokale, der benytter sig af vandrestierne. Aarhusianerne er bestemt også glade for en gåtur i Mols Bjerge. 81 procent af adspurgte fortæller, at det typisk er en vandretur, som de begiver sig ud på, når de besøger nationalparken.

Splittelse blandt de lokale

Selvom flere og flere er glade for nationalparken, er der en tilbagegang for den del af de lokale borgere, som er i øverste afkrydsningsfelt, der fortæller, at de er meget glade for Nationalparken.

 

I 2022 har debatten i Danmark været præget af holdninger til naturnationalparker og rewilding. Især Mols er ofte blevet inddraget i denne debat. På Mols har Molslaboratoriet, der er en del af Naturhistorisk Museum i Aarhus, sit landskendte rewildingprojekt med vildheste og Gallowaykvæg. Det var også på Mols, at Naturstyrelsen Kronjylland blev anmeldt til politiet, da nogle køer døde af sult. På Mols er der desuden planlagt en naturnationalpark.

Debatten om naturnationalparker og rewilding fylder meget hos de adspurgte lokale borgere. Ifølge Epinions-undersøgelsen er det særligt rewilding, som negativt kan påvirke de lokale borgers holdning til nationalparken.

Undersøgelsen viser således en splittelse blandt de lokale borgere. Her svarer 44 procent, at projekterne med vilde heste og kvæg i Mols Bjerge har haft en negativ eller meget negativ betydning for deres holdning til nationalparken. Samtidig svarer 41 procent at rewilding har haft en positiv eller meget positiv betydning.

Det sker på trods af, at nationalparken hverken ejer de meget omtalte dyr eller den jord, de går på og desuden ikke har myndighedsbeføjelse i relation til dyreholderne. Holdningerne til rewilding smitter således af på nationalparken.

Anderledes forholder det sig, hvis vi tager til Aarhus. Tre ud af fire aarhusianere kender til det omtalte rewilding-projekt, og for over halvdelen af dem har det positiv betydning for deres syn på nationalparken.

Jeg er stolt af nationalparken

I Aarhus er over halvdelen af borgerne stolte af nationalparken. 63 procent er enig eller delvis enig i udsagnet: ”Jeg er stolt af nationalparken”. Sammenlignet med 2016 er det en stigning på 14 procentpoint.

Derudover oplever 60 procent af de adspurgte, at nationalparken gør området mere attraktivt at bo i.

Fakta om undersøgelsen

Epinion har for nationalparken gennemført tre interviewundersøgelser, som er rettet mod blandt andet befolkningen i nationalparken og befolkningen i Aarhus.

Befolkningsundersøgelsen i nationalparken baserer sig på 405 besvarelser.

Analyserne for Aarhus Kommune bygger på 200 besvarelser fra borgere i Aarhus.

En tilsvarende analyse blev gennemført i 2016 med de samme målgrupper, således at der nu kan sammenlignes over tid.

Nationalparken skal bruge resultaterne i forbindelse med udarbejdelse af en ny seksårig nationalparkplan.

Læs hele Epinion-undersøgelsen her