Kalø Slotsruin
Den lille halve kilometer ud ad dæmningen til Kalø Slotsruin er ikke kun en helt særlig naturoplevelse, men samtidig en rejse godt 700 år tilbage i tiden.
Den brostensbelagte vej blev anlagt samtidig med opførelsen af Kalø Slot, og er i dag den længste bevarede middelaldervej i Danmark. Når man tager turen ud til slotsruinen, er det ikke svært at forestille sig det liv, der må have været neden for slotsmurene.
Noget nær uindtagelig
Det var Kong Erik Menved (1274-1319), der efter at have nedkæmpet et jysk bondeoprør i år 1313, lod borgen opføre. Den var ganske moderne med for eksempel et flankeringstårn - det første af sin slags i Danmark - der er en slags sidefløj tæt op ad det store tårn. Kalø Slot var imponerende og noget nær uindtagelig.
Men i virkeligheden var det de indre fjender, bønder med stormænd i spidsen, som borgen skulle holde i skak. Det var også dem, der under tvang havde opført borgen. Kaløs mest kendte fange er Gustav Vasa, der var fange i årene 1518-19, indtil han flygtede. Han blev senere svensk konge.
Indtil enevælden i år 1660 var Kalø Slot lensmandssæde for hele Djursland. Da det blev revet ned, blev stenene spredt og brugt til blandt andet Charlottenborg i København.
Skovene omkring Kalø Vig er Hestehave Skov med udsigt over til slotsruinen og den mindre kendte Ringelmose Skov på den anden side af Molsvej.
Hele området ligger under nogle morænebakker, som Det Ungbaltiske Isfremstød efterlod. På en måde står naturen om vigen som et amfiteater med tilskuerpladser oppe på bakkerne ved Rønde, mens scenen er vigen med slotsruinen. De maleriske Mols Bjerge danner bagtæppet. Sådan skriver i hvert fald den lokale historiker og forfatter Vilfred Friborg Hansen i sin bog "Kalø - Slottet og godset i 700 år" (Boggalleriet 2013).
Sådan kommer du Kalø Slotsruin
Adresse: Molsvej 29, 8410 Rønde
Bus
120, 121, 122, 123 går Århus-Rønde, 217 Randers-Rønde, 122 fortsætter mod Grenå (stop v. Kalø Hovedgård), 123 & 361 fortsætter mod hhv. Ebeltoft og Mols (begge med stop v. Kalø Slotsruin p-plads og Nappedam).
Svend og den forheksede halvø
Med den gratis app Natureventyr i hånden, kan I gå på opdagelse i naturen på børnevenlige ruter.
Ved Kalø Slotsruin kan I opleve fortællingen om den modige dreng Svend, som tager ud til slottet på halvøen for at redde sin bedste ven Harry. Slottet er nemlig blevet indtaget af en ond heks, som har forvandlet alle slottets beboer til køer.