Tag på efterårseventyr i Nationalpark Mols Bjerge

Nationalparken giver fire anbefalinger til ruter, hvor man kan komme ud og se den fortryllende natur

Snør vandrestøvlerne, find vindjakke, handsker og huer frem og tag med hele familien ud i nationalparken.

Arnakke og Jernhatten

Et oplagt udflugtsmål er Jernhatten. Her kan selv en rute på 1,5 km give sved på panden, da den stejle klint hæver sig 49 meter op over havet. Opstigningen til toppen går forbi troldeskov med forvredne, flerstammede bøgetræer, tæpper af mørkegrønt vedbend og hele tiden med udsigt til øen Hjelm i Kattegat.

Både stedets særlige karakter og navnene Arnakke og Jernhatten har givet anledning til forskellige historier om stedets oprindelse. Navnene kan skyldes, at toppene ligner krigshjelme, eller at bakkerne består af hårde materialer, som gennem tiderne har modstået havets bølger. 

En anden historie går på, at Arnakke, som er selve stedet, hvor Jernhatten ligger, er opkaldt efter trolden Arn. Arn var i stridigheder med en trold på Hjelm, som en dag kastede en kolossal stor sten mod Arn. Den ramte ikke Arn, men forskrækkede ham så meget, at han døde på stedet. Hele bakken langs kysten er Arns nakke, hvor den øverste top kaldes Jernhatten, da Arns hovedbeklædning var en hat af jern. Turen kan begynde fra parkeringspladsen på Havmøllevej 16 i Ebeltoft.

Læs mere om Jernhatten ->

Find vandrestien på 1,5 km i appen ->
(Marker "Kortere vandrestier" i menuen til højre og skriv i søgefeltet "Jernhatten")

Djurslands eneste fungerende vandmølle 

Ørnbjerg Mølle er bestemt også et besøg værd. Her har en gammel vandmølle ligget siden 1500-tallet. Ulstrup Å løber stille forbi, og der høres en brusende lyd af vand, som holder det store møllehjul i bevægelse. 

I dag er det en funktionsdygtig museumsmølle, hvor man kan opleve et stykke levende kulturhistorie. I Svinehuset er der en permanent udstilling om møllens historie og det liv, der har udfoldet sig på stedet i årenes løb. Her er der er også god mulighed for at nyde sin madpakke eller søge læ for regn og blæst. 

Hvis du er til eventyr, så kan du høre historien om Agnete og rejsen gennem Skyggelandet. Med den gratis app Natureventyr i hånden, kan I gå på opdagelse i naturen på en børnevenlig rute. Eventyret er målrettet børn i alderen 4-9 år og udspiller sig som en skattejagt med sjove udfordringer undervejs.

Du finder Ørnbjerg Mølle ved Stubbevej 2B i Rønde.

Læs mere om Ørnbjerg Mølle ->

Find vandrestien på 1,6 km i appen ->
(Marker "Kortere vandrestier" i menuen til højre og skriv i søgefeltet "Ørnbjerg Mølle")

Læs mere om Natureventyr ->

Gammel kærlighed i Tolløkke Skov

Den tredje anbefaling er den lille og hyggelige Tolløkke Skov lige udenfor Ebeltoft. Gå en tur rundt langs skovens 2,5 km vandresti og nyd de gamle ege- og bøgetræer i efterårsdragt. Her arbejder Nationalpark Mols Bjerge for at tilbageføre den gamle produktionsskov til en mere vild og naturlig skov, til glæde for blandt andet fugle, flagermus, insekter og de mange særlige planter, som vokser her. 

Og er man nysgerrig på gamle kærlighedshistorier, så kig en ekstra gang på træstammerne. Her er der mange steder ridset og skåret med hjerter, navne og datoer, der vidner om, at skoven i sin tid var et tilflugtssted for nyforelskede Ebeltoft-borgere. 

Turen til Tolløkke Skov kan begynde fra p-pladsen på Skovalleen i Ebeltoft.

Find vandrestien på 2,5 km i appen ->
(Marker "Kortere vandrestier" i menuen til højre og skriv i søgefeltet "Tolløkke Skov")

Hekse i Rugård Sønderskov 

Det er på alle årstider en særlig oplevelse at besøge Rugaard Sønderskov, som ligger helt ud til Kattegat. 
Træerne vokser på en næsten uigennemtrængelig undergrund af plastisk ler, og når det er særligt fugtigt her i efteråret, kan man opleve, hvordan de store træer nogle gange skrider ud og falder ned mod havet. 

Skoven er privat og ejes af Rugaard Gods, men publikum må gerne være her, så længe man bliver på de mange etablerede skovveje og selve kysten.

Der er p-plads ved Heksedammen ved Rugaard Gods (Rugaardsvej 14, 8400 Ebeltoft).