Ørnbjerg Mølle

I det naturskønne område ved Ørnbjerg ligger Djurslands eneste fungerende vandmølle

Godt gemt i skoven mellem Ebeltoft og Feldballe ligger den historiske vandmølle. 

Uden for Møllehuset roterer det store vandhjul, der drives af vand fra mølledammen - og inde i bygningen kan man se det fine gamle mølleværk. 
Se Ørnbjerg Mølles hjemmeside for åbningstider ->

Svinehuset rummer en fast plancheudstilling, der fortæller om det liv, der har udspillet sig dér i tidens løb. Her er også borde og bænke til at nyde den medbragte madpakke og kaffe. 

Skolehuset er hjemsted for møllelauget.

På området findes toilet og drikkevand samt flere teltpladser, shelters, bålpladser og parkering.

Længst tilbage i billedet ligger det orange hus, som er Skolehuset. I midten ses Svinehuset, og forrest i billedet ligger bindingsværkhuset Møllehuset.

Møllehjulet drejer

Vandet fra mølledammen føres via en trækanal (malekassen) ind over møllehjulet, falder ned i hjulets skiffer og tynger disse ned, så hjulet roterer. 

Inde i møllehuset føres rotationen via et system af tandhjul op til selve kværnen, som består af to møllesten. Den øverste drejer hurtigt rundt, mens den nederste ligger stille. Ved maksimal hastighed kan møllen male næsten 200 kg korn i timen. 

Møllehjulet i malerisk forfald (august 2020).

 

Fra et gammel dokument ved vi, at møllen allerede fandtes i 1522. 

Fra de følgende århundreder ved vi, at den foruden selve møllehuset kom til at bestå af en firelænget møllegård, et savskæreri, et stampeværk til uldtøj or flere mindre bygninger. Der var livligt omkring møllen, hvor man både tilbød hjemmebrygget øl og sidste nyt fra egnen.

Det nuværende møllehus er fra 1833.

 

Den sidste møller, Anders Kristensen, drev møllen fra 1901 til 1961. I 1946 udskiftede han møllehjulet med en turbine. I 1963 fik Ørnbjerg Mølle ny ejer, og under hamende møllegård og møllehus renoveret med indvielse i 1970. Der kom igen et rigtigt møllehul på, men kommerciel mølledrift var det slut med, og i 1980 overtog staten det hele.

Otte år senere brændte møllegården, naturen blev til vildnis, og møllen forfaldt lige så stille, indtil Ørnbjerg Møllelaug trådte ind på scenen. 

Ørnbjerg Møllelaug

Lauget blev oprettet i 2009 som en forening af frivillige med det formål at bringe nyt liv til den gamle vandmølle. Det lykkedes at skaffe penge til restaurering, så møllehjulet i 2012 atter kunne sættes i gang. 

Sideløbende arbejdede laugets medlemmer med at genoprette den  omkringliggende natur, herunder at få opgravet dele af den efterhånden helt tilgroede dam.

I dag består laugets virke især i pleje og vedligeholdelse, rundvisninger og arrangementer, så alle besøgende kan nyde områdets kultur- og naturhistoriske værdier.

© Tekst fra Ørnbjerg Mølle folder. Udgivet oktober 2018. Fotograf: Mathias Juul Dahl, august 2020.