2023 var et festligt år for geologien i nationalparken med nye fund og ny viden. Et af højdepunkterne var fundet af Danmarks største stenstrøning lige midt i Mols Bjerge.
På Langbjerg, en af Mols Bjerges stejleste og højeste bakker ligger der 1.334 sten. På bakken er de store kampesten strøet ud som et sjældent geologisk fænomen.
”Fænomenet kaldes ”stenstrøning” og er en del af isens vilde værk. Efter en stor arbejdsindsats med kortlægning, opmåling og analysearbejde er stenene blevet vurderet til i alt at veje 430 ton,” fortæller Jens Reddersen, biolog og seniorkonsulent i Nationalpark Mols Bjerge.
Men hvorfor er alle de sten endt lige på bakken ved Langbjerg? Og hvor er de mange sten, isen efterlod andre steder for 18.000 år siden blevet af?
Det og andre spørgsmål får publikum svar på til foredrag onsdag den 7. februar kl. 19-21 på Rønde Højskole. Her vil Jens Reddersen tages os med bag om sidste års vigtige nyheder om sten og stoffer, geologi, skred og landskab krydret med finurlig fakta og sjove historier.
Store kræfter på spil i nationalparken
”Geologi går for at være møgkedeligt og kan kalde på gab, men vi satser hårdt på ikke at indfri forventningerne. Og alligevel får publikum den sære historie om det største gab på Djursland,” siger Jens Reddersen.
Rekord-gabet er nemlig den dybe boring i 1965-66 ved Følle nær Rønde, der nåede ned i 5,3 km, hvor jorden var 138 grader. Nationalparken har samlet vidneberetninger og gamle fotos til en fascinerende historie om olieboringen på Djursland – den første dybe boring fra det dengang nydannede Mærsk-selskab, Dansk Undergrunds Consortium.
Et andet fascinerede fænomen kan ses ved Rugård-kysten. Her har dannelsen af kysten over de sidste 9.000 år været en kamp mellem havstigninger, landhævning og stormes hærgen. Resultatet af naturens kræfter ses tydeligt, når man i dag går en tur langs Rugård Nordstrand. Og kun få kilometer syd for fastslog GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) fornylig, at vi har Danmarks største jordskred (Rugård Sønderskov).
Nyt om Naturen i Nationalparken
Tre uafhængige og billedrige onsdags-foredrag ”Nyt om natur og landskaber i Nationalpark Mols Bjerge” á 2 timer, inkl. kaffe/te og kage og diskussion.
Alle foredrag er rige på billeder af landskaber, sten, steder, planter, svampe, insekter og forhistoriske dyr. De tager udgangspunkt i særlig interessante undersøgelser, resultater og fund fra 2023, udført i eller foretaget af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med fagfolk, universiteter, Syddjurs Kommune og vores mange, dygtige og dedikerede frivillige.
- 7. februar kl 19:00-21:00: Sten & Stoffer: Helt nyt om meget gammelt
- 6. marts kl 19:00-21:00: Flot, gakket, sjælden og fundet - Daddelbrun Vokshat, Smalbladet Hareøre og Vampyr-Rodlus
- 3. april kl 19:00-21:00: Wilding – Djurslands forhistoriske dyreverden længe før ReWilding
Sted: Rønde Højskole Foredragssalen, Skolevej 2, 8410 Rønde. Parkering bag højskolen eller ved hallen nord for højskolen.
Foredragene er gratis og kræver ingen tilmelding. Der vil blive serveret kaffe/te og kage til en favorabel pris.
En stor og stenet oplevelse
I projekt Store Sten i Rønde blev otte store sten, fra to til 21 ton indviet i maj 2023 med infotavler. Til sammen udgør de en spændende gåtur, hvor hver sten fortæller en lokal, geologisk historie, som trækker tråde tilbage til istiden.
Til foredraget vil Jens Redderen fortælle om fascinationen af store sten især i Danmark. Hør blandt andet om Rønde Kæmpesten på 20,8 ton, der er fuld af is-skurestriber, eller Rønde Øjesten, der blev dannet for en milliard år siden og har navn efter de karakteristiske store lyserøde øjeformede pletter i den mørke sten.
Foredrag i foråret
Foredraget har titlen ”Sten & Stoffer: Helt nyt om meget gammelt” og er det første af tre onsdags-foredrag på Rønde Højskole. De tager udgangspunkt i særlig interessante undersøgelser, resultater og fund fra 2023, udført i eller foretaget af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med fagfolk, universiteter, Syddjurs Kommune og vores mange, dygtige og dedikerede frivillige.
Alle foredrag er rige på billeder af landskaber, sten, steder, planter, svampe, insekter og forhistoriske dyr. Foredragene er gratis og kræver ikke tilmelding.
Vil du vide mere?
Hvis du allerede nu gerne vil vide mere om geologien i Nationalpark Mols Bjerge, så kan du dykke ned i nationalparkens naturrapporter.
Læs mere om istid, pollen & søsediment, store sten ->