Bliv frivillig i Nationalparken
En stor gruppe af frivillige lægger et helt uundværligt stykke arbejde i at bidrage til udvikling af Nationalparken
Nationalparken har arbejdet med frivillighed helt fra 2014 med det todelte formål, dels at frivillighed skal bidrage til at opfylde nationalparkens lovdefinerede formål, dels at frivillighed skal være en af de måder, hvorpå Nationalparken forankres i lokalområdet.
Der har været overvældende interesse for at blive en del af Nationalparkens Frivilliggruppe, og i dag arbejder der omkring 80 dedikerede frivillige med forskellige opgaver i Nationalparken.
Vi er i Nationalparken omvendt optaget af skabe gode forhold for de frivillige og tilbyde meningsfulde arbejdsopgaver med rum for medindflydelse.
Du vil muligvis møde de frivillige på en tur i Nationalparken - hvis ikke, vil du i hvert fald passerer flere steder, hvor de har haft en finger med i spillet... Det er nemlig de frivillige, der har stået for en stor del af Nationalparkens stiarbejde, så vi i dag har et stort, velafmærket og velholdt stisystem med den internationale certificering Leading Quality Trail.
Udsigten til de mange fritlagte stendysser på private ejendomme er også de frivilliges værk, ligesom de frivillige eksempelvis også monitorerer sjældne arter, rydder for gyvel på steder med særlig sårbare arter samt sørger for shelterpladser og borde- og bænkesæt over hele parken.
Hvis du møder mennesker på job i Nationalparken, kan det være frivillige - kig efter deres blå profiltøj, hvorpå der er trykt, at de er frivillige i Nationalparken. Især har du mulighed for at møde dem som guider, der afvikler ture, giver rundvisninger eller er med på sejladser med veteranskibet Skødshoved.
Nationalparkfonden vedtog i 2014 en frivilligpolitik, hvor rammerne for frivillighed er fastsat.
Heraf fremgår det om organiseringen, at de frivillige arbejder i mindre selvstyrende grupper med et veldefineret ansvarsområde og tilknyttet en person fra sekretariatet, der fungerer som tovholder.
Dermed undgås en foreningskonstruktion, der pålægger de frivillige det administrative arbejde, der kendetegner en forening - eksempelvis årlige generalforsamlinger og valg af formand.
Frivillige fra Gyvelgruppen er ude for at rydde rynket rose. Foto: Margrethe Askegaard.
Lige siden etableringen af parken har bestyrelsen haft et ønske om at forankre Nationalparken i lokalområdet ved blandt andet at inddrage lokalbefolkningen i udviklingen af området, og det er baggrunden for, at Nationalparken i dag har et kops af frivillige med lyst og energi til at gøre en forskel i deres eget lokalområde.
Nationalparken har med de frivillige en helt uundværligt hjælp til at udvikle Nationalparken efter dens lovfæstede formål. Frivilliggruppen tæller nu ca. 80 medlemmer, der ud over de store udviklingsopgaver, de løfter i fællesskab med Nationalparkens sekretariat, også er med til at sprede stolthed og viden om Nationalparken.
De mange frivillige har meget forskellige kompetencer, og de mange ekstra arbejdstimer, de lægger i frivilligarbejdet, er afgørende for Nationalparkens samlede indsats. Uden disse ekstra hoveder og hænder ville parkens aktivitetsniveau være betragteligt mindre. Et eksempel herpå er tilblivelsen af Mols Bjerge-stiens første tre etaper, hvor de frivillige hver gik ca. 600 kilometer for at finde egnet tracé, opsætte stolper og påsætte vandreskilte.
Med de frivilliges arbejde sker der endvidere en optimering i forhold til gæsternes oplevelse af at besøge nationalparken med udvikling af fysiske faciliteter, vejvisning, rådgivning eller rundvisning på særlige attraktioner.
Bestyrelsen har vedtaget en frivilligpolitik, hvor rammerne for frivilligarbejdet er fastsat. De frivillige er organiseret i mindre selvstyrende grupper med et veldefineret ansvarsområde. Gruppen er endvidere tilknyttet en person fra sekretariatet, der fungerer som tovholder. En krumtap i projektet er desuden, at alle frivillige skal deltage i et frivilligkursus af en lille uges varighed. Her introduceres de til lovgivningen om nationalparker samt organisationens opbygning og økonomi. Hertil kommer førstehjælpskursus samt legende læring om formidling og personlig performance. På kurset sker der desuden en introduktion til de forskellige arbejdsgrupper og deres arbejdsopgaver.
De frivillige har deres daglige gang i Nationalparkens sekretariat, hvor de kender medarbejderne. De har også adgang til et eksternt lager med redskaber til at løse forskellige opgaver, arbejdskøretøjer og profiltøj, så de er synlige, når de er ude for at løse deres opgaver.
Et meget vigtigt element i arbejdet er at finde de meningsfulde arbejdsopgaver, som de frivillig også selv skal have indflydelse på, og at prioritere socialt samvær. Derfor får de frivillige mulighed for at deltage i Nationalparkens arrangementer hen over året, særligt tilrettelagte ekskursioner for de frivillige og personalet i parken, kurser og en årlig julefrokost - og den er altid en helt særlig oplevelse.
- 2014: Udarbejdelse af en frivilligpolitik og annoncering efter de første frivillige
- 2014 til i dag: Årlig afholdelse af frivilligkursus
- Nedsættelse af diverse arbejdsgrupper, der varierer efter behov. Det er i dag 13 forskellige arbejdsgrupper.
- Kaløgruppen: Fjernelse af uønsket opvækst, oprydning, tilsyn og andre mindre opgaver, som er aftalt med Naturstyrelsen Kronjylland og Slots- og Kulturstyrelsen. Arbejdet foregår på og omkring Kalø Slotsruin.
- Sheltergruppen: Tilsyn med et antal sheltere i Nationalparken, herunder oprydning, tilvejebringelse af brænde og mindre vedligehold. Desuden har gruppen i 2021 etableret to nye shelterpladser.
- Dyssegruppen: Fjernelse af uønsket tilgroning på udvalgte stendysser. Registrering af højenes biologi.
- Jagtslotsgruppen: Rundvisninger på Jagtslottet på Kalø og i Besøgscenter Karlsladen.
- Turguiderne: Guider på bestilte ture i Nationalparken oftest i Mols Bjerge.
- Skødshovedgruppen: Formidling af den maritime kulturhistorie under sejladser med Veteranskibet Skødshoved.
- Skovhjælperne: Vedligeholdelse af afmærkede kortere gule stier i Mols Bjerge.
- Kvalitetsvandresti-gruppen: Etablering af kvalitetsvandrestier og andre nye stianlæg. Gruppen er opdelt i flere undergrupper, der arbejder med forskellige stiforløb.
- Eventgruppen: Bemanding af infoboder, deltagelse i markeder, officials ved særlige lejligheder.
- Biodiversitetsgruppen: Registrering af flora og fauna med særlig vægt på de tyve særlige arter i Nationalparken. Gruppen registrerer arealer, som er relevante for Gyvelgruppen.
- Tinghulegruppen: Arbejder med at få Tinghulen bragt tilbage til fordums pragt og samtidig lave historisk undersøgelser om Tinghulens betydning.
- Gyvelgruppen: Fjerner uønsket opvækst på særlige sårbare lokaliteter, hvor en bestand af truede planter er ved at blive skygget væk.
- Kørestolsgruppen: Hjælper bevægelseshæmmede borgere på ture ud i naturen i nationalparkens terrængående kørestole.
Kunne du tænke dig at blive frivillig i Nationalparken?
Kontakt projektleder for Nationalparkens frivillige, Kristian Herget
Mail: krher@danmarksnationalparker.dk
Telefon: 30 52 32 53