Bjergetapen
Sved på panden
Bjergetapen på Mols Bjerge-stien tilbyder friluftsgæster en heldagstur, som giver masser af sved på panden. Og det er bestemt traveturen værd. Belønningen er masser af imponerende udsigtspunkter som Trehøje og Agri Bavnehøj.
På ruten oplever man noget af Danmarks skønneste natur, og man møder ikke en eneste asfalteret vej. På etapen er der blandt andet registreret mere en 600 forskellige planterarter og et væld af sjældne insekter.
Dødislandskabet
En tur med landskab, natur og kultur. Dødsislandskabet Mols Bjerge lægger navn til Mols Bjerge-stien. De danske mini-bjerge står op i 137 m.o.h. imellem Ebeltoft og Kalø Vig. Disse vige er skabt af gletsjere, som for ca. 18.000 år siden skød op fra syd og med mægtig kraft borede sig ind i landet.
De markante lavninger er dødishuller, der er skabt af store isblokke, der brækkede af gletsjerne og blev trykket ned i jorden, hvor de lå og smeltede over flere tusinde år. De store sten fra fjerne egne er også vidnesbyrd om isens besøg.
Mols Bjerge er præget af mennesker gennem årtusinder. Første synlige spor er stendysserne, der er stenalderens begravelsespladser. Langt senere opstod nøjsomme landsbyer og udflyttergårde i det tørre landskab, men omkring år 1900 opgav mennesket at leve af landbrug i bjergene. Toggerbo blev en forladt landsby – indbyggerne bor her i dag alene på grund af naturen.
Praktisk om etapen
Længde - ca. 19,5 km
Tid - ca. 7 timer
Sværhedsgrad - middel
Bjergetapen er en sløjferute, så der er mange steder, at starte sin tur.
- Femmøller (Molsvej 134, 8400 Ebeltoft. P-plads overfor Femøller Efterskole)
- Øvre Strandkær (Strandkærvej 4, 8400 Ebeltoft)
- Toggerbo (Toggerbovej 3, 8420 Knebel)
- Trehøje (Gps-koordinater: 56.20490000 / 10.53230000)
- Poskær Stenhus (Porskærvej 10, 8420 Knebel)
Find vandreruten på vores interaktive app-kort (på mobil skal du downloade app'en for at se kort)
For at få vist etapen på kortet, skal "Bjergetapen" afkrydses i menuen til venstre.
Mols Bjerge
Mols Bjerge er et af Danmarks storslåede bjerglandskaber. Her er oplever besøgende afvekslende natur med tæt skov og åbne hedebakker med vidt udsyn over kysten.
Aktiviteter undervejs på ruten
Besøgscenter Øvre Strandkær
Den gamle gård Øvre Strandkær rummer et besøgscenter der formidler nogle områdets natur- og kulturoplevelser. Der er lagt særlig vægt på temaerne planter, dyr og geologi.
Her finder du et indendørs madpakkerum og toilet.
I madpakkerummet er der udover borde og bænke en række forslag til forskellige aktivitetsture i nærområdet. Der er korte beskrivelser af aktiviteterne, hvor man kan gå hen, hvad man skal gøre og hvor lang tid man skal beregne på aktiviteten. Til enkelte af turene er det nødvendigt at tage remdier med - dem kan man gratis låne med fra besøgscenteret.
Besøgscenteret har åbent hver dag fra kl. 9:00 til kl. 21:00 – hele året rundt. Adresse: Strandkærvej 7, 8400 Ebeltoft.
Da Willum blev ellevild
Ved besøgscenteret Øvre Strandkær kan du gå på eventyr.
Ved Strandkær er det drengen Bjørn, som har mistet sin ven Willum til det mystiske ellefolk. Ruten tager børnene gennem dyb troldeskov og over høje bakker for at befri Willum fra ellefolkets magi.
Med den gratis app Natureventyr i hånden, kan I gå på opdagelse i naturen på børnevenlige ruter.
Startsted: Strandkærvej, 8400 Ebeltoft.
Overnatning undervejs på ruten
Et shelter er ofte en træhytte, hvor der er en åbning ud til naturen - og det er netop en del af charmen. Alternativt findes der skønne hoteller, vandrehjem, campingpladser mfl. i nationalparken
Læs mere om overnatning i nationalparken
Se alle shelters og teltpladser på Nationalparkens interaktive app-kort (på mobil skal du downloade app'en for at se kort).
Vælg "Shelters og telte" i menuen til venstre. Ved hvert punkt finder du mere information og bookingsmuligheder.
Gå til Nationalparkens interaktive kort for at se primitive overnatningsmuligheder