Det myldrer med liv i Nationalpark Mols Bjerge. Særligt i nationalparkens nye naturområde Langbjerg. Blandt sten i alle størrelser ligger myrekolonierne og gemmer på vilde og vigtige historier.
Heldigvis behøver vi ikke at rode i myretuerne. Det har insekteksperterne Hjalte Kjærby og Mathias Holm gjort for os. Og deres feltture for Nationalparken i det seneste år har budt på flere nye fund i Danmark.
Myrer og vampyrer
Med skarpe øjne, kamera, lup og stor viden om de små dyr har Hjalte Kjærby fundet en helt særlig hveps, som aldrig tidligere er fundet i Danmark. Hvepsen nyder godt af de mange myrekolonier, men det kræver snedige tilpasninger og lumske kneb at kunne leve med og af myrerne.
Inde i myretuen kan man måske være heldig at finde en sjælden rodlus, vampyr-rodlus, som har en meget smart overlevelsesstrategi. Rodlusen lever det meste af tiden som almindelig rodlus og suger plantesaft på græsrødder. Men i ny og næ bliver rodlusene mere flade og blege, og skifter livsstil. Nu snyder den myrerne til at tro, at den er en myrelarve, så myrerne tager den med ind til de andre larver og æg. Og så kan den forvandlede vampyr-rodlus gå på rov.
Da det er første gang, at hvepsen og rodlusen er fundet i Danmark, giver det personen, som finder arten, en helt særlig ære: at finde det danske navn for arten.
I dette tilfælde gav Hjalte Kjærby de to nye molboer navnene glat gæstehveps og vampyr-rodlus.
Historierne bag navnene er nogle af de finurlige historier, som publikum kan få fornøjelsen af til foredraget onsdag den 6. marts kl. 19-21.
Stor indsats fra frivillige
Navnene er netop sære og krøllede, når Jens Reddersen fortæller om nye og spændende fund til foredraget på Rønde Højskole.
”Vi gør status på naturen i nationalparken og dykker ned i sjældne insekter, svampe og planter - især via de frivilliges store arbejdsindsats,” siger Jens Reddersen, biolog i nationalparken.
Nationalparken har omkring 80 dygtige frivillige. De udfører et helt uundværligt stykke arbejde, og det kan ses overalt i nationalparken. Som frivillig kan man blandt andet hjælpe med at få bugt med gyvel, bevare oldtidsminder og overvåge sjældne og truede arter.
Foredrag i foråret
Foredraget har titlen ”Flot, gakket, sjælden og fundet” og er det andet af tre onsdags-foredrag på Rønde Højskole. De tager udgangspunkt i særlig interessante undersøgelser, resultater og fund fra 2023, udført i eller foretaget af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med fagfolk, universiteter, Syddjurs Kommune og vores mange, dygtige og dedikerede frivillige.
Alle foredrag er rige på billeder af planter, svampe, insekter, landskaber og forhistoriske dyr. Foredragene er gratis og kræver ikke tilmelding. Første foredrag om geologiske fund fra 2023 løb af stablen den 6. februar, hvor 75 interesserede mødte op på højskolen.