Har du en mammut på loftet?
Det spurgte nationalparken om i en borgerkampagne tilbage i 2022.
Kampagnen var en del af et større projekt om Djurslands forhistoriske dyreverden. I samarbejde med Københavns Universitet undersøgte nationalparken alle museumsfund fra Djursland af store dyr fra istid og efter-istiden. I Mols Bjerge var det blandt andet mammut, moskusokse og vildsvin.
Det er temaet for det tredje foredrag med Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge. Onsdag den 3. april kl. 19-21 på Rønde Højskole finder vi knoglerne fra de forhistoriske dyr frem:
”Knoglerne har masser at fortælle,” siger Jens Reddersen og fortsætter:
”De store græsningsdyr ”var lige i din baghave for kort tid siden”. Det ved vi fra talrige fund, de fleste registreret og opbevaret på Zoologisk Museum i Købehavn. I borgerkampagnen ledte nationalparken efter genstande, som er en del af private samlinger og derfor ikke registreret af museerne, ” siger han.
Det viste sig, at der lå noget interessant i gemmerne. Til foredraget vil Jens Redderen tage os med på en rejse tilbage til istiden og tiden efter. Hør om uventede opdagelser, spritnye resultatet fra otte kulstof14-prøver og ønsket om at inddrage lokalområdet i jagten på de forhistoriske dyr.
Knogler, takker og tænder
For Nationalpark Mols Bjerge er fundene vigtige, for selvom nationalparken allerede ved meget om det forhistoriske dyr, skal fundene være med til at skabe endnu mere viden om de dyr, der engang har sat sine ben på Djursland. For særligt interessante fund har nationalparken mulighed for at få knoglerne ret præcist aldersbestemt ved en moderne kulstof-14-datering.
Det har nationalparken benyttet sig af, da en hel vildsvinetand blev indleveret i forbindelse med borgerkampagnen. Tanden er fundet i Holme ved Ebeltoft af Olav Sørensen omkring år 2000. Tanden blev fundet en halv meter nede i jorden i forbindelse med drænarbejde i opdyrket tidligere mose.
Resultatet af prøverne af denne tand og andre fund er netop landet på Jens Reddersens kontor, og han ser frem til at dele ud af konklusionerne til foredraget.
Foredrag i foråret
Foredraget har titlen ”Djurslands forhistoriske dyreverden – fund af mammut, vildsvin og urokse”, og er det tredje af tre onsdags-foredrag på Rønde Højskole. De tager udgangspunkt i særligt interessante undersøgelser, resultater og fund fra 2023, udført i eller foretaget af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med fagfolk, universiteter, Syddjurs Kommune og vores mange, dygtige og dedikerede frivillige.
Foredraget er rigt illustreret med billeder af forhistoriske dyr, planter, svampe, insekter og landskaber. Foredragene er gratis og kræver ikke tilmelding. Andet foredrag om sjældne fund fra 2023 løb af stablen den 6. marts, hvor cirka 60 interesserede mødte op på højskolen.
Foredragsrække: Nyt om Naturen i Nationalparken
Sidste foredrag i foredragsrækken ”Nyt om natur og landskaber i Nationalpark Mols Bjerge”. De to første foredrag blev afholdt 7. februar og 6. marts.
Foredraget er rigt illustreret med billeder af landskaber, sten, steder, planter, svampe, insekter og forhistoriske dyr. De tager udgangspunkt i særlig interessante undersøgelser, resultater og fund fra 2023, udført i eller foretaget af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med fagfolk, universiteter, Syddjurs Kommune og vores mange, dygtige og dedikerede frivillige.
Dato: 3. april 2024. Kl 19:00-21:00.
Sted: Rønde Højskole Foredragssalen, Smouenvej 7, 8410 Rønde.
Parkering bag højskolen eller ved hallen nord for højskolen.
Foredragene er gratis og kræver ingen tilmelding. I pausen kan der købes kaffe/te og kage til 15 kr.