Dyk ned i gamle kort og besøg de glemte gravhøje

Gamle kort er en sand skattekiste for arkæologer, da de er rummer information om landskabet helt tilbage til oldtiden. I Nationalpark Mols Bjerge er der for nyligt fundet seks nye gravhøje.

Der kan være skjulte skatte at finde på gamle kort. Her findes der informationer, som ikke er overført til de digitale kort. 

I 2022 igangsatte Nationalpark Mols Bjerge i 2022 en undersøgelse af ikkeregistrerede bevaringsværdige kulturminder i det indre af Mols Bjerge. Undersøgelsen blev lavet i samarbejde med Museum Østjylland og Naturstyrelsen.

 

Udsnit af Trehøje-området på både Original 1-kort (til venstre), LIDAR Skyggekort (midten) og Residual Relief (til højre). Mens gravhøjene står tydeligt frem i de moderne digitale visualiseringer, er de ikke blevet indtegnet på det historiske Original 1-kort. Foto: Museum Østjylland

 

Ved hjælp af gamle kort og rekognosceringer af landskabet fandt Museum Østjylland seks uregistrerede fortidsminder, som alle formodes at være gravhøje.

Nationalparken og Museum Østjylland inviterer til en eftermiddag, hvor to af de nye gravhøje beses. Til arrangementet, søndag d. 22. september kl 14.00, vil der være rig mulighed for at blive klogere på gamle og nye kort. 

Lad dig begejstre og fascinere af kort sammen med arkæolog Martin Risvig.

”Indrømmet, det er vældigt nørdet! Men det er også voldsomt fascinerende, og jeg håber, at gæsterne vil gå hjem efter foredraget med bare lidt af min begejstring for kortene,” siger arkæologen. 

 

Før arkæologerne rykker ud i felten med store maskiner, ligger et større arbejde foran dem. Her er de historiske kort et nyttigt værktøj, men også moderne luftfotos og terrænmodeller er uundværlige. Her ses arkæolog Martin Risvig, aftenens foredragsholder. Foto: Museum Østjylland

 

Fortid og nutid mødes i Agri

Nationalparken inviterer til fordybelse både i gamle kort og nyfundne gravhøje ude i Agri. 

Først kigger vi tilbage i tiden med udgangspunkt i historiske kort. De kan vise os, hvordan fortidens landskab så ud og den udvikling, der er sket over årene. 

Herefter kigger vi på kortene med nutidige briller, hvor arkæolog og museumsinspektør Rikke Maring vil fortælle om, hvordan gamle og nye kort er blevet brugt til at undersøge arealet for den kommende Naturnationalpark Mols Bjerge.

Derefter er det tid til at komme ud i landskabet og besøge to nyfundre gravhøje ved Agri Bavnehøj. På den cirka to kilometer lange gåtur vil landmålerparret Anne Katrine og Kim Mouritsen fortæller om Agri Bavnehøj, og vi slutter af med kaffe, kage og spørgsmål tilbage i Agri.

 

Museumsinspektør og arkæolog Rikke Maring fortæller til arrangementet om uregistrerede gravhøje i lokalområdet. Foto: Rikke Maring /Museum Østjylland

 

En uudtømmelig kilde

De historiske kort er en vigtig brik i den arkæologiske forskning og forståelsen af, hvordan fortidens landskaber så ud – ikke alene for 200 år siden, men også for flere tusinde år siden.

”For at vi kan blive klogere på, hvordan landskabet tidligere har set ud – især før industrialiseringen buldrede frem – er de historiske kort en næsten uudtømmelig kilde til viden for os arkæologer,” fortæller Martin Risvig.

Kom med til arrangementet Gamle kort og nye gravhøje

Dato: søndag d. 22 september 2024, Kl. 14:00-17:00

Mødested: På Toppen, Agri (Gillespollen 2, 8420 Knebel)

Pris: 100 kroner inkl. kaffe og kage

Gåturen er cirka to kilometer lang. Husk fornuftigt fodtøj og tøj efter vejret

Billetter kan købes på nationalparkens bookingportal ->