Læs en ko – om græssende dyr og friluftsliv

I det nye naturområde ved Agri er der plads til både græssende dyr, friluftslivet og de lokales ønsker. Området er blevet til et borgerinddragende projekt med Københavns Universitet

Hvordan kan man indrette et nyt offentligt naturområde i Nationalpark Mols Bjerge, så der både er plads til de græssende dyr og samtidig tages hensyn til friluftslivet og de lokales ønsker? Det har Nationalparken i samarbejde med Københavns Universitet og Den Danske Naturfond fundet en løsning på gennem en stor borgerinddragende proces.

Et nyt naturområde tæt på landsbyen Agri i Nationalpark Mols Bjerge åbner snart for offentligheden, efter at det er blevet opkøbt af Den Danske Naturfond. I samarbejde med Københavns Universitet har Nationalparken med fire workhops inddraget naboer, lokale og andre interesserede i planlægningen og udformningen af det kommende naturområde.

Over 500 borgere deltog i projektet, hvor der blev inviteret på fælles vandringer i området, guidede ture med dyreadfærdseksperter og udarbejdet forslag til placering af klaplåger, hegnssluser, ruter med mere.

Det nye naturområde forventes at åbne i august 2023.

Vigtige naturværdier

Den borgerinddragende proces/ tilgang/fremgangsmetode/ projekt er en del af et større projekt, som Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, har udarbejdet med støtte fra Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Kongernes Nordsjælland og 15. juni-fonden. Projektet har blandt andet brugt Basballe Agri-folden i Nationalpark Mols Bjerge som case.

En af konklusionerne i projektet er, at græssende dyr er nødvendige for at sikre vigtige naturværdier i det danske landskab.

I langt de fleste tilfælde er der fredelig ”sameksistens” mellem frit græssende dyr og publikum. Græssende dyr på naturarealer med offentlig adgang kan dog give anledning til konflikter, især hvis der er hunde involveret. Det kalder på bedre vejledning om, hvordan man som gæst begår sig i naturområder med græssende dyr, konkluderer Københavns Universitet i projektet.

 

Læs en kos kropssprog

Derfor er der i projektet lavet en folder, som skal hjælpe de besøgende i at ”læse” de græssende dyr. Folderen illustrerer blandt andet kvægs kropssprog og dyrets komfortzone og kommer med gode råd til besøgende, som går ind i folde med græssende dyr.

”Giv dig tid, når du møder de græssende dyr, så undgår både du og dyrene misforståelser og frygt. Selv på afstand kan mødet med dyrene give dig store oplevelser at tage med hjem,” står der i folderen Læs kvæget rigtigt i marken.

Folderen er også tilgængelig på nationalparkens hjemmeside.

Københavns Universitets projekt blev afsluttet i foråret 2023 med en workshop, hvor mange forskellige aktører – arealforvaltere, myndigheder, dyreholdere og foreninger deltog.