Kalkning af murværk, linoliemaling af vinduer og tjæring af bindingsværk.
Overfladebehandling er årets tema til Håndværkerdagen på Holmegaard, hvor deltagerne kan prøve kræfter med de gamle teknikker.
Her vil specialister fortælle om de gamle håndværkerdiscipliner og give praktiske demonstrationer og gode råd til, når man selv skal i gang.
Vanskeligt at vedligeholde
”Nationalparken består ikke kun af smuk natur. Vi har også enestående kulturarv i form af mange fredede eller bevaringsværdige huse,” siger Susanne Krogstrup, som er kultur- og projektmedarbejder hos Nationalpark Mols Bjerge.
De fleste bevaringsværdige bygninger i Nationalparken er privatejede, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvordan man bedst vedligeholder ens historiske bygning.
”Derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til, hvordan vi bedst passer på vores fine gamle bygninger”, siger Susanne Krogstrup.
Og nu er der hjælp at hente.
Nationalpark Mols Bjerge inviterer i samarbejde med arkegården Holmegaard og foreningen BLIS (Bygning og landskab i Syddjurs) til Håndværkerdag lørdag d. 9. september kl. 9:30 til 17:00 på Holmegaard.
Specialister viser det gode håndværk
Til Håndværkerdagen får deltagerne mulighed for at få teknikkerne trætjæring, kalkning og linoliemaling i hænderne til dagens tre workshops.
Det er specialist i linoliemaling, Simon Vejbæk Kinch, der vil fortælle om linoliemaling og kitning. Han er maler og rådgiver i historiske teknikker, og han har i en årrække arbejdet med istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger.
En af ejerne af den historiske gård Holmegaard, Verner Nielsen, har gennem mange år studeret gamle håndværksteknikker. Han har specialiseret sig i den bedste metode inden for kalkning, og på dagens anden workshopvil han fortælle om kalkning på Holmegaard.
Tømrermester med speciale i bindingsværk, Søren Rasmussen, står for den tredje workshop om trætjære. Til workshoppen vil han fortælle om sin passion for gammeldags og veludført håndværk.
Håndværkerdagen på Holmegaard er for alle, som er interesseret i at høre om håndværkertraditioner.
”Og man behøver altså ikke at have et gammelt hus for at få glæde af at kende til de gamle teknikker, for de er som regel både langtidsholdbare og bæredygtige – og virker også i nyere huse,” siger Susanne Krogstrup.
Temadagen slutter af med rundvisning på Holmegaarden.
Gentager succesen
I 2017 indgik Nationalparken et samarbejde med arkegården Holmegaard og foreningen BLIS (Bygning og landskab i Syddjurs) med det formål at styrke det gode håndværk.
Arrangementet er en fortsættelse af en workshop, som blev afholdt i 2018. Her var 80 deltagere mødt op på Holmegaard, hvor dygtige håndværkere præsenterede forskellige discipliner og teknikker inden for bygningshåndværk.
”På workshoppen udtrykte mange et ønske at lære mere om overfaldebehandling, og det er derfor, vi nu har valgt at gentage successen med fokus på kalkning af murværk, linoliemaling af vinduer og tjæring af bindingsværk,” siger Susanne Krogstrup fra Nationalpark Mols Bjerge.
Praktisk
Temadag: Kalkning, linoliemaling og tjæring. Discipliner i overfladebehandling.
Medbring tøj, der godt må blive beskidt, da materialer som tjære nemt kan efterlade pletter på tøjet.
Tidspunkt: lørdag 9. september kl. 9:30-17:00.
Pris: 150 kroner.
Sted: Holmegaard, Ved Fredsskoven 4, 8400 Ebeltoft.
Tilmelding på Nationalparkbooking.dk.
Program for Håndværkets dag d. 9. september 2023
Kl. 09:30 – 10:00 Ankomst, kaffe/te og rundstykke
Kl. 10:00 – 10:45 Velkomst og introduktion til dagen
Kl. 11:00 – 12:00 Information og praktik. Et af de 3 emner: Trætjære / kalkning / linoliemaling og kitning
Kl. 12:15 – 13:15 Information og praktik. Et af de 3 emner: Trætjære / kalkning / linoliemaling og kitning
Kl. 13:30 – 14:00 Nationalparken giver frokost
Kl. 14:15 – 15:15 Information og praktik. Et af de 3 emner: Trætjære / kalkning / linoliemaling og kitning
Kl. 15:30 – 16:00 Afslutning og evaluering
Kl. 16.00 - 17.00 Rundvisning på gården ved Verner Nielsen