Nationalpark Mols Bjerge får et besøgscenter ved historiske Kalø Slotsruin takket være støtte fra A.P. Møller Fonden

Med det nye besøgscenter får nationalparken en unik mulighed for at løfte formidlingen til et nyt niveau – takket være A.P. Møller Fonden og Syddjurs Kommune

Besøgscentret vil fungere som nyt samlingssted for lokalsamfundet og være et sted, hvor lokale og gæster kan søge inspiration til ture i nationalparken. Illustration: Arkitema.

Med en donation på 60 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal er det nu muligt for Nationalpark Mols Bjerge at etablere et besøgscenter for nationalparken i istidslandskabet ved Kalø Slotsruin.

Syddjurs Kommune har tidligere besluttet at støtte projektet ved at stå for udviklingen af udearealerne ved besøgscentret.

”For Fonden er det en glæde at bidrage til et besøgscenter for de mange gæster i den enestående nationalpark. Besøgscentret skal være i samklang med både Kalø Slotsruin såvel som det smukke landskab, og jeg ser frem til, at det står færdigt om få år”, siger formand for A.P. Møller Fonden Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Port til nationalparken

Besøgscentret kommer til at danne en port til nationalparken. Kalø Slotsruin ligger i bunden af Kalø Vig, der er en del af Aarhusbugten og i nationalparkens sydvestlige hjørne, som langt de fleste passerer på vej ind i området.

”Det glæder mig meget, at A.P. Møller Fonden har valgt at støtte vores besøgscenter ved Kalø. Sammen med bidraget fra Syddjurs Kommune, kan vi nu komme i gang med etableringen," siger bestyrelsesformand Helle Hegelund, Nationalpark Mols Bjerge.

Besøgscentret skal være gæstens naturlige startsted under et besøg i området – og skal samtidig formidle dansk middelalderhistorie. Nationalparken omfatter blandt andet området Skovbjerg, der rummer de arealer, som Fonden opkøbte i 1971 og skænkede til staten for sikre arealerne som naturpark.

Genetablering af strandeng

Med til etableringen af Besøgscenter Nationalpark Mols Bjerge hører genetablering af den strandeng, hvorfra dæmningen til Kalø Slotsruin udgår. Dette naturprojekt vil forskønne det unikke landskab og give noget tilbage til naturen.

"Vi kommer til at bringe fortællinger fra Nationalpark Mols Bjerge om istidslandskabet, biodiversitet, kulturhistorie og det lokale erhvervsliv,” siger Helle Hegelund.  

Det var arkitektfirmaet Arkitema, der vandt opgaven, da Nationalparkens bestyrelse i 2016 udskrev en arkitektkonkurrence om besøgscentret, som vil spille sammen med Kalø Slotsruin, landskabet og Hack Kampmanns Strandhus. Strandhuset er en bevaringsværdig bygning, der i forbindelse med projektet skal renoveres og huse sekretariatet, som allerede har haft sit kontor her gennem flere år. Syddjurs Kommune har allerede udarbejdet en lokalplan for projektet.

Nationalparkens besøgscenter bliver et bæredygtigt byggeri, og planen er, at det kan slå dørene op i 2028.

 

Illustration: Arkitema

 

Slotsruin er Danmarkshistorie

Historien om den gamle ruin er højspændt drama med udløbere til hele nationalparkens område.

Det var Kong Erik Menved (1274-1319), der lod Kalø Slot opføre. Det var også ham, der i år 1301 gav Ebeltoft købstadsprivilegier. Han var søn af Kong Erik Klipping (1249-1286), der blev myrdet i Finnerup Lade. En af dem, der blev dømt fredløs for mordet, var stormanden marsk Stig. Rigtigheden af dommen blev fra første færd betvivlet. Marsk Stig ejede bl.a. Møllerup Gods, tæt på Kalø, men som fredløs slog han sig ned på øen Hjelm sammen med en flok oprørere.

Kalø Slotsruin er ubetinget den mest besøgte lokalitet i hele nationalparken. Ved etableringen af et nyt besøgscenter forventes, at det allerede markante besøgstal vil blive væsentligt fremmet.

Nationalpark Mols Bjerge ligger i Syddjurs Kommune med kort afstand til Aarhus. Nationalparken blev etableret i 2009 som landets kun anden nationalpark med udgangspunkt i landskabets særlige kvalitet. Mols Bjerge rummer historier om naturens stærke kræfter, istidens voldsomme klimaændringer og en sårbar biodiversitet.