Mols Bjerge udvikles af frivillige ildsjæle

Reportage af fotojournalist Martin Kunzendorf

Det er en af de sidste dage i maj, lærken synger over bakken Langbjerg i Nationalpark Mols Bjerge, og under fuglesangen mødes en håndfuld medlemmer af nationalparkens frivillige sti-gruppe.

Dagens mission er opsætning og indhegning af nyt madpakkested på Langbjerg, som er det nyeste naturområde i Mols Bjerge.

 

Jens Erik Jacobsen og Hanne Svop er frivillige og i gang med at se til den prisvindende Mols Bjerge-sti. Foto: Martin Kunzendorf

 

Der gives hånd, hilses og krammes på kryds og tværs og med benzindrevet pælebor og friskindkøbte materialer går arbejdet i gang. 

Pensioneret biologi- og idrætslærer Jens Erik Jacobsen har været med siden nationalparken søgte sine første frivillige i 2015. Han er både rundviser og aktiv i en af stigrupperne, der i alt tæller 15-20 medlemmer.

- Når man bliver pensionist, er det vigtigt ikke at falde helt ud af systemet, og at man har nogen at mødes med, siger han med et smil. 

 

Jens Erik Jacobsen tjekker pælenes placering til det kommende madpakkeområde i Langbjerg. Foto: Martin Kunzendorf.

 

For gruppens medlemmer er der enighed om, at det frivillige arbejde først og fremmest handler om at nyde naturen i fællesskab. Hanne Svop har været en del af gruppen i cirka fem år: 

- Nu har jeg siddet bag skrivebordet i hele mit arbejdsliv, og det skulle jeg absolut ikke mere. Jeg skulle ud at lave noget praktisk. Jeg har altid elsket naturen, og det tænkte jeg, at jeg kunne kombinere ved at gøre noget sammen med andre i naturen, fortæller hun, mens hun rydder buskads af vejen, hvor det nye hegn skal stå. 

Foruden den sociale dimension bruger medlemmerne i stigruppen også løs af hinandens særlige viden om natur og lokalområder. Eller som en tredje frivillige Villy Maagaard Andreassen formulerer det: 

- Man kommer jo sammen med folk, som har en specialviden om naturen. Når jeg går en tur her, kan jeg kun se ukrudt, men gruppens biologer finder den ene sjældne orkide efter den anden. Og geologerne kan med deres fortællinger gøre stenene levende.

Når man nu går herude alligevel, kan man lige så godt lave noget fornuftigt imens

Hanne Svop

Frivillig i Nationalpark Mols Bjerge

Stolthed fylder hos de frivillige 

De frivillige stigrupper har især lagt mange kræfter og arbejdstimer i den populære Mols Bjerge-sti. Den består af fire dagsetaper á cirka 20 km. Alle etaperne byder på vandreoplevelser er af høj kvalitet med store natur- og kulturhistoriske seværdigheder undervejs. 


Mols Bjerge-stien er certificeret af European Ramblers Association, der udpeger og præmierer de allerbedste vandreruter i Europa. 

 

Langbjerg - et nyt naturområde tæt på landsbyen Agri i Nationalpark Mols Bjerge. Foto: Martin Kunzendorf

 

Stisystemets kvalitet er ikke mindst de frivilliges fortjeneste, og faglig stolthed er en stor drivkraft. Det er de frivillige, der både afprøver og udvikler ruternes udformning, opsætter skiltningen, vedligeholder arealerne langs stierne og desuden følger med i de seneste tendenser for moderne vandrestier.  


De fleste har desuden været på kursus hos European Ramblers Association og er uddannede til at lave kvalitetsvandrestier. 

- Så vi ved, hvad der skal gøres, for at vi kan lave en sti, der kan blive godkendt. Og det er jo vigtigt, siger Jens Erik Jacobsen.

Ingen nationalpark uden frivilligt arbejde

Hos nationalparken er der cirka 80 aktive frivillige fordelt på 13 grupper.

- De laver alt fra naturpleje, guidede ture til historisk formidling og hjælp til bevægelseshæmmede, så man også kan komme ud i naturen som gangbesværet, forklarer hun. 

 

Fire af nationalparkens frivillige: Bent Lyng, Hanne Svop, Villy Maagaard Andreassen og Jens Erik Jacobsen. Foto: Martin Kunzendorf

 

Mange er endda med i flere grupper og uden deres indsats og engagement, ville der være meget, som aldrig blev gjort og kunne fungere.   

- I virkeligheden ville der ikke være nogen nationalpark uden de frivillige, understreger hun. 

Det er også holdningen blandt dagens fremmødte, der er ved at være i mål med dagens opgave og allerede ser frem til den næste. Hanne Svop pakker det sidste værktøj sammen og formulerer henkastet, hvad der måske er hele essensen i det frivillige arbejde:   

- Når man nu går herude alligevel, kan man lige så godt lave noget fornuftigt imens.