Danmarks højest beliggende naturlige sø genskabt i Mols Bjerge

Efter 125 år som mark er en sø i Mols Bjerge blevet genskabt, og dyr og planter er allerede rykket ind. Søen er genoplivet i en stor naturgenopretning i Mols Bjerge, der har forvandlet marker til natur.

Søen ligger 105 meter over havets overflade. Den blev for 125 år siden drænet og forvandlet til marker. 

Den nye ’bjergsø’ er genskabt af Den Danske Naturfond, der har frikøbt over 100 hektar mark, skov og natur i Mols Bjerge for at forbedre levesteder for dyr og planter.

– Søen vinder danmarksmesterskabet i højest beliggende naturlige søer i Danmark, siger Frederik Møller, biolog i Naturfonden.

Tæt på den nye sø, ligger landsbyen Agri og Agri Sø, som hidtil har været omtalt som Danmarks højest beliggende sø med sine 97 meter over havet. Men den rekord er nu overgået, siger han.


Foto: Martin Kunzendorf

 

Søen, der endnu ikke har fået et navn, er omkring 1550 kvadratmeter stor og ligger mellem nogle af Mols Bjerges højeste bakketoppe.

Alle kan nyde den nye sø syd for landsbyen Agri. Der er offentlig adgang til hele området ved søen, og rundt om søen er naturen genoprettet, og der er lavet adgang til området med nye stiforbindelser.

– Det er lidt som at gå ved en bjergsø i Alperne eller i Norge. Søen ligger smukt mellem nogle af Mols Bjerges højeste bakketoppe på 127 meters højde, hvorfra man kan nyde den smukke udsigt over Aarhus Bugt og Djursland, siger Frederik Møller.

 

105 meter over havets overflade kan man opleve Danmarks højest beliggende, naturlige sø i Naturfondens naturområde i Mols Bjerge syd for landsbyen Agri. Før var den tørlagt for at dyrke korn, men nu er den igen kommet til live igen efter en stor naturgenopretning. Foto: Naturfonden

 

Arbejdet med naturgenopretningen i Mols Bjerge har stået på i fem år i et tæt samarbejde mellem Naturfonden og Nationalpark Mols Bjerge.

Frederik Møller er begejstret over den genskabte sø. Han fortæller, at der allerede er flyttet en række dyr og planter ind i og ved søen.

– Dyr og planter reagerer hurtigt på genskabte levesteder. Man kan allerede møde grøn frø og planten strand-skræppe ved søen. Planten er sjælden i denne del af Danmark. Strand-skræppens frø har sovet tornerosesøvn i jorden i over 100 år og har bare ventet på, at vandet kom tilbage, og lys og plads til igen at spire, siger Frederik Møller.

 

Vilde planter vokser nu, hvor der før voksede korn. En af dem er strand-skræppe, som er sjælden i denne del af Danmark. Dens frø har sovet Tornerose-søvn i jorden i over 100 år og har ventet på lys og plads til igen at spire. Foto Jørgen Christiansen

 

Fakta

  • Søens areal er omkring 1550 m2 og ligger smukt mellem nogle af Mols Bjerges højeste bakketoppe.
  • Den blev for mange år siden drænet bort ved at grave grøfter og lægge rør ned, så vandet kunne forsvinde, og jorden kunne bruges til landbrug. Det er nu stoppet, så vandet igen kan samle sig i den højtliggende gryde og genskabe det unikke sted i landskabet.

  • Søen er måske ikke færdig med at vokse. Det sidste års tid, siden naturgenopretningen, er den gradvist blevet større. Og med efterårets og vinterens ekstra nedbør, er det meget sandsynligt, at søen får vokseværk.

  • Søen er et af resultaterne af naturgenopretningen i Naturfondens naturområde i Mols Bjerge syd for landsbyen Agri. Her arbejder Naturfonden og Nationalpark Mols Bjerge sammen om at give naturen bedre levevilkår ved at genoprette kornmarker til vildere natur og hjælpe vilde dyr og planter med mere lys og plads.