Med hund i naturen
Nationalparkens storslåede natur indbyder til dejlige gåture. Det gælder både for os mennesker og vores hunde, som vi nyder at tage med ud i naturen.
Hund i snor
I Danmark skal hunde være i snor i naturen.
Det gælder i udgangspunktet også på stranden, hvor hensynet er til jordrugende ynglefugle og andre strandgæster.
I sommerhalvåret fra 1. april til 30. september, skal hunde nemlig altid være i snor på stranden. Derimod er der mulighed for at lade din hund være løs på stranden i vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts, men kun hvis du har fuldt herredømme over hunden, så der ikke er risiko for, at den skræmmer eller skader andre.
Læs mere om reglerne på naturstyrelses hjemmeside
På en del strande er det dog også i vinterhalvåret forbudt at medtage hunde – det vil være skiltet lokalt.
Til gengæld er der hundeskove, hvor hunde kan løbe mere frit.
Vi holder meget af hunde i nationalparken, men ikke af ulovligt løse hunde, så vi håber, at hundeejere vil sørge for, at deres hund bliver ved med at være populær i området.
Lokale hundeskove
Ellemandsbjerget på Helgenæs
Adresse: Ellemandsvej, 8420 Knebel
GPS-koordinater: 56.1174604, 10.5190801
Indhegnet: Nej
Der er mulighed for dejlige vandreture i et område med skov, der er ganske varieret, og med et udsigtspunkt 99 m.o.h., hvorfra du i klart vejr har udsigt til bl.a. Aarhus, Samsø, Sjællands Odde, Hjelm og Ebeltoft. Vær opmærksom på, at der er mange dyr i skoven.
Egedal Skov
Adresse: Elsegårdevej 24, 8400 Ebeltoft
GPS-koordinater: 56.1836610, 10.6887260
En indhegnet hundeskov i en bøgeskov lige uden for Ebeltoft. Arealet er tre hektar svarende til seks fodboldbaner. Du kan let parkere på Elsegårdevej. Her er også en lille indhegning til hvalpe, hvor de har mere rolige forhold.
Færdsel i indhegninger med dyr
Som besøgende i områder med græssende dyr træder vi ind på dyrenes hjemmebane, og vi skal derfor respektere deres naturlige adfærd.
Dyrene går i landskabet for at pleje vores fælles natur og landskab og skabe mangfoldig vegetation og levesteder for en masse andre arter.
De græssende dyr kan være nysgerrige, men for det meste vil de bare gerne passe sig selv.
Mød de græssende dyr roligt. Gør dit bedste for at forstå dyrenes kropssprog og vær opmærksom på dit eget kropssprog.
Du må aldrig fodre dyrene eller opskræmme dem med vilje. Det kan give dem erfaringer med mennesker, som sidenhen kan skabe problemer for andre gæster i området.
Lovgivningen giver dig mulighed for at færdes i indhegningerne døgnet rundt, og al færdsel sker på eget ansvar.
Sådan kommer du ud
Mange af de afmærkede stier i selve Mols Bjerge går igennem folde med naturplejedyr. Hvis du vælger at gå de steder, skal du være særlig opmærksom på at holde hunden i kort snor og i god afstand til naturplejedyr.
De opfatter hunde som ulve og går derfor i forsvarsposition og potentielt til angreb, hvis hunden kommer for tæt på eller imellem et moderdyr og hendes afkom.
Hvis du ikke har lyst til at gå igennem folden, er der mange andre smukke ture uden for græsningsfoldene. Kig på nationalparkens kort eller app eller følg de mange kilometer ridestier i området - de ligger uden for foldene.
Læs mere om nationalparkens interaktive kort og app
På hundeskove.dk finder du en oversigt over hundeskove i hele Danmark med en beskrivelse af faciliteterne. Oplysningerne er også på appen hundeskove.dk.