Tag på felttur og lær om naturens vilde planter i nationalparken

Gunnar Birkelund er en garvet botaniker og formidler – her på jagt på kystskrænterne ved Kattegat. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

Tudse-siv, jordbær-kløver og kødfarvet gøgeurt. 

Vilde navne til vilde planter og der findes mange andre vilde planter i det vestlige hjørne af Nationalpark Mols Bjerge, nærmere bestemt Følle Bund. 

Søndag den 16. juni kl 13.00 inviterer Nationalpark Mols Bjerge og Dansk Botanisk Forening på guidet felttur til strandengene ved Følle. 

“Området rummer mange forskellige typer natur og dermed en mosaikvegetation med stor artsrigdom, som vi skal se og beundre”

Gunnar Birkelund

Botaniker, formidler og turguide ved Rønde Højskole i natur og friluftsliv

 

Følle Bund har siden 2004 været et naturområde med kvæggræsning og tidvise oversvømmelser. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

 

”Lige nu står blomsterne på engen i fuldt flor af gul, hvidt og rødt. Derfor skal man tage med en guide på engen for at lære nogle planter at kende og dermed få øjnene op for de små detaljer i den fantastiske natur,” siger Gunnar Birkelund, som er turens guide.

Gunnar Birkelund er frivillig i nationalparken og tovholder i biodiversitetsgruppen. Gruppen registrer flora og fauna med vægt på tyve særligt udvalgte arter i nationalparken f.eks. kantet kohvede, humlerovbillen, tyndakset gøgeurt mfl. 

 

Tovholder Gunnar Birkelund (tv) og biolog Lasse Werling (th) er en del af Biodiversitetsgruppen, som har været i Nationalpark Mols Bjerge for at håndtælle kantet kohvede. Foto: Søren Rasmussen.

 

Et planteeldorado

Området ved Følle Bund har stadig rester af et dige mod havet fra et landvindingsprojekt i 1930’erne, men har gennemgået et naturgenopretningsprojekt i 2004. Det er i dag et skattet fugle- og blomstereldorado uden landbrugsdrift med græsning, oversvømmelser og gennemløb af Knubbro Bæk. 

De lavere områder oversvømmes jævnligt af havvand, så strandengen i dag huser mange fine strandengsplanter for eksempel den sjove plante jordbær-kløver. Planten har fået navnet, da det lyserøde blomsterhovedet efter blomstring pustes op og ligner et jordbær. 
På lidt højere terræn går strandeng over i fersk eng, så der er mulighed for at se en lang række engplanter. Ved nogle af de omgivende bakker findes mindre områder, hvor rent, koldt og kalkrigt grundvand vælder frem, hvor blandt andet orkideer gror frem. 

”Området rummer mange forskellige typer natur og dermed en mosaikvegetation med stor artsrigdom, som vi skal se og beundre,” siger Gunnar Birkelund. 

 

Maj gøgeurt er en af de flottere planter, som kan ses og fotograferes på De Vilde Blomsters Dag i Følle Bund. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

 

I området er der fundet planter som tyndakset, maj og kødfarvet gøgeurt, jordbær-kløver, fliget brøndsel, stilk-mælde, vand-ærenpris, tykbladet ærenpris og tudse-siv. Artslisten fra området er meget lang, så der er noget at se på både som begynder og som garvet botaniker. 

Husk gummistøvlerne

Sammen med guide Gunnar Birkelund går vi fra mødestedet ved amfiscenen i Rønde Bypark til strandengen. Det er en god idé med gummistøvler eller andet vandtæt fodtøj, så du kan komme tæt på de fine planter. 

Turen er en del af Dansk Botanisk Forenings årlige store udbud af blomsterture på De Vilde Blomsters Dag. Her kan alle lære om naturens vilde planter på guidede ture over hele landet. 

Praktisk om arrangementet

Tidspunkt: Søndag 16. juni 2024, kl. 13.00 - 15.30. 

Mødested: Amfiscenen i Rønde Bypark. P-plads midt på Lillerupvej, 8410 Rønde (ca. 375 meter ind ad Lillerupvej fra Rønde Hovedgade).

Praktisk: Der er ikke tilmelding, og det er gratis at deltage. Medbring gerne forfriskning, tøj og fodtøj til vejret og stedvist fugtigt terræn. Medbring evt. lup og kamera.

Arrangør: Botaniker Gunnar Birkelund er guide, og turen arrangeres af Dansk Botanisk Forening og Nationalpark Mols Bjerge.