Kig arkæologerne over skulderen 28. juni - 23. juli

Vær med, når området ved Kalø står i middelalderens tegn. I ugerne 26 til 29 kan du kigge arkæologerne over skuldrene, når de graver efter den forsvundne middelalderby ved Bregnet.

Du kan også komme på guidede vandreture og opleve middelalderaktiviteter som gøgl, musik, plantefarvning og andet godt.

Middelalder ved Kalø og Åben Udgravning alle hverdage fra 28. juni til 23. juli 2021 kl. 10 - 16.

Gratis. Ingen tilmelding.

Find program for aktiviteter her

Find bedste parkering her

Museum Østjylland, Nationalpark Mols Bjerge og Syddjurs Kommune står bag Middelalder ved Kalø på et af de smukkeste steder i nationalparken.

Bregnet kirke

Den forsvundne landsby

Tæt på Kalø Slot lå engang en middelalderlandsby, der hed Bregnet. Den er for længst forsvundet, men i sommerferien graver arkæologerne ved Bregnet - der er indhegnet et område, hvor du kan komme tæt på udgravningen, se arkæologerne grave og udspørge dem om dagens fund.

Du kan også se en plancheudstilling om Bregnets historie og tidligere fund på stedet - og børn kan via en skattejagt blive mini-arkæologer og få et diplom.

Hele dagen vil værter fra Museum Østjylland og Nationalpark Mols Bjerge hjælpe jer til rette ved udgravningen, så I får en god dag tæt på arkæologi og fortidsminder. Alle er velkomne til at være med, når fortidens spor dukker op for øjnene af jer.

Daglig udgravningsleder og ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen:

”Det kan næsten ikke blive bedre set med en middelalderarkæologs øjne! Udgravningsområdet er tæt på Bregnet Kirke, på borgen og i et område, hvor vi ved fra tidligere udgravninger, at der er fine fund at finde. Selvom der i sagens natur ikke er hundrede procents fund-garanti, så er det næsten sikkert, at vi finder noget spændende."

På samme sted har arkæologer tidligere fundet rester af en teglovn, som sandsynligvis har leveret mursten til Kalø-borgen. De har også fundet en lille vej med retning mod kirken og ud til vejen et bindingsværkshus fra midten af 1400-tallet. Det var hvidkalket og havde blyindfattede ruder og en kakkelovn med grønglaserede kakler. Under gulvet lå et skelet fra en ung hund. Det var ikke gravet ned som en begravelse, men lå indlejret under gulvet som et offer. Ofringerne blev i kristen tid set som noget hedensk. Heraf stammer talemåden ”der ligger en hund begravet”, der betyder, at noget skjult er årsag til et problem.

Gøgl og guidede ture

I området omkring den arkæologiske udgravning af landsbyen Bregnet er der rigtig meget at opleve.

Hver torsdag og fredag kan du ud over den arkæologiske udgravning opleve en lang række middelalderindslag som Skramle og Blæsekonen, der laver middelalderstomp, og Middelalderkonen Margrethe, der fortæller historier om tro og overtro.

Derudover kan du glæde dig til gøgl, væbnerskole, teater, musikalske oplevelser og et kig tilbage til middelalderlige håndværk.

I løbet af uge 26 til 29 vil Nationalpark Mols Bjerge desuden invitere på en række vandringer med fokus på historien omkring Kalø ogmiddelalderens lægeurter, der stadig gror på Kaløhalvøen. 

Se programmet her

På p-pladsen for Kalø Slotsruin står desuden nationalparkguiderne. De kan svare på spørgsmål om, hvad der sker omkring Kalø, og i hele Nationalparken. Læs mere om nationalparkguiderne her

 

 

Følg med i dagbog for udgravningning

Når man skraber jorden af overfladen og begynder selve det arkæologiske udgravningsarbejde, er det som at åbne en skjult skat - og man ved ikke, hvad man støder på nede i jorden.

Den arkæologiske udgravning af den forsvundne landsby giver store forhåbninger, for arkæologerne mener på baggrund af tidligere fund på stedet, at der er rigtig gode muligheder for at støde på genstande fra fortiden.

Du kan let følge med. I løbet af udgravningsperioden vil arkæologerne nemlig berette om arbejdet og de fund, der forhåbentlig gøres i en dagbog.

Første dagbogsoptegnelse ligger allerede klar til at læse.

Følg med lige her

Udgravningerne i Bregnet er en del af et større samarbejde mellem Museum Østjylland og Nationalpark Mols Bjerge med deltagelse af Syddjurs Kommune.

Den arkæologiske udgravning indgår i et større projekt, Sogneprojektet, der er et borgerinddragende forsknings- og formidlingsprojekt, som skal sætte fokus på udvalgte områders historie fra oldtid til nutid.

Det vil styrke lokalhistorien i de udvalgte områder, men også forny den samlede fortælling om Nationalpark Mols Bjerge.