I Kalø Vig står Kalø Slotsruin, der er den mest besøgte enkelte lokalitet i Nationalpark Mols Bjerge. Historien om den over 700 år gamle ruin er højspændt drama, som har udløbere til hele Nationalparkens område.
Det var Kong Erik Menved (1274-1319), der lod Kalø Slot opføre. Han var søn af Kong Erik Klipping (1249-1286), der blev myrdet i Finnerup Lade. En af dem, der blev dømt fredløs for mordet var stormanden Marsk Stig, omend rigtigheden af dommen fra første færd blev betvivlet.
Søkøbstad i modgang og medgang
Det var også Kong Erik Menved, der i år 1301 gav Ebeltoft købstadsprivilegier.
I dag står byen flot med en velbevaret bymidte med toppede brosten, skæve huse i bindingsværk og bonderoser. Bizart nok er træge tider årsagen til den flot bevarede bymidte, der har næsten magnetisk tiltrækningskraft på turister.
Byen er en gammel søkøbstad, der hurtigt blev større end den nærliggende Dråby, hvis havn havde den kedelige tendens at sande til. Den maritime kulturarv har sat tydelige aftryk med velbevarede fiskermiljøer med garnpladser, fiskerhuse, anløbsbroer med pakhuse og sporanlæg.
Tiderne skiftede i søkøbstaden. Efter år 1870 sakkede Ebeltoft agterud i kampen om vækst - og byen gik i stå.
Med turisterne i 1930’erne og især 1960’erne blev den manglende udvikling i bymidten dog vendt til en fordel. Charmen er nemlig ikke forsvundet med udviklingen som mange andre steder.
Fortiden titter frem alle steder
Der er også tegn efter liv endnu længere tilbage i tiden.
Der er Danmarks største stendysse, Porskær Stenhus, og meget karakteristisk i området er også de mange bronzealderhøje, der ligger højt i landskabet og ruger over fortidens hemmeligheder. Mest kendt er de markante trillingehøje, Trehøje, hvis pukler er endog meget tydelige i landskabet.
I Mols Bjerge er der også over 300 år gamle højryggede agre, der står tindrende skarpt, som havde bonden netop pløjet med sin hjulplov.
Fortiden er også nærværende i de kendte molbohistorier, der nok kan kalde smilet frem - også hos de nulevende molboer.