Vær med til at fejre lokalhistorien i Mols Bjerge

09-03-2023

Nationalpark Mols Bjerge inviterer til festdag for lokalhistorien, når de i samarbejde med Museum Østjylland holder finaledag på stort, lokalhistorisk projekt

På finaledagen genoplives den gamle Piet van Deurs-quiz, Hvad er det? med de tidligere borgmestre Ole Bollesen (tv) og Vilfred Friborg Hansen som holdkaptajner. Foto: Privat/ Anne Steen

Kulturhotellet i Rønde slår fredag 24. marts kl. 15 dørene op til et brag af en projektafslutning, hvor nye, lokalhistoriske resultater præsenteres hånd i hånd med kunstneriske fortolkninger af fortiden.

I to år har Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland samarbejdet med lokale borgere om projektet Bregnet Sogn - fra oldtid til nutid. Bregnet er det gamle navn for området omkring Rønde, og projektet har gennem forskning og formidling fokuseret på netop dette områdes historie. Lokalhistorien er blevet udforsket blandt andet gennem en række af foredrag, digitalisering af folketællinger fra sognet og lokal slægtsforskning.

Projektet begyndte med en åben udgravning, hvor arkæologer fra Museum Østjylland gravede efter den forsvundne landsby, Bregnet, der i Middelalderen lå på bakken mellem Ringelmose Skov og Hestehave Skov.

Åben udgravning ved BregnetDet var i sommeren 2021, at Sogneprojektet lavede den åbne udgravning ved Bregnet. 

Udgravningen har givet os ny viden om livet i Bregnet landsby. Og nu bliver fund og fortællinger præsenteret på finaledagen, sideløbende med en selektion af historiske pindemadder og et lille glas.

Et kunstnerisk blik på historien

Der vil være mulighed for at gå på opdagelse i Røndes fortid gennem historiske billeder fra Rønde Egnsarkiv og podcasten Rødder, der er lavet af årets konfirmandhold fra Thorsager - Bregnet - Feldballe sogn. Podcasten består af 24 små, personlige historier, hvor konfirmanderne fortæller om traditionerne i deres familier. Podcasten er efterfølgende illustreret af billedkunstholdet fra Syddjurs Kulturskole. Både fotos, podcast og tegninger kan opleves til finaledagen på Kulturhotellet i Rønde.

Podcasten bliver optagetI efteråret optog dramatiker Christian Eiming podcasten Rødder sammen med konfirmander fra Thorsager - Bregnet - Feldballe sogn.

I Teatersalen på Kulturhotellet udstilles tryk af Erik Peitersens ni, historiske malerier fra Outdoor-projektet. På pladsen uden for Kulturhotellet, hvor alle Outdoor-malerierne er skabt, er den store billedramme omdannet til en massiv port, Porten til Paradis. Her inviterer Erik Peitersen alle interesserede til at sætte deres præg på porten i en workshop. Deltagerne kan også smugkigge igennem porten, og få et glimt af Paradiset.

Erik PeitersenI løbet af tre år har kunster Erik Peitersen malet sig igennem Nationalpark Mols Bjerges landskaber og kulturhistorie. 

Borgmester-battle

Finaledagen kulminerer med en historisk quiz i et historisk format. Vi genopliver den gamle Piet van Deurs-quiz, Hvad er det? med de tidligere borgmestre Ole Bollesen og Vilfred Friborg Hansen som holdkaptajner.

Med sig har de hver sit hold, som tæller ungeborgmester Christian de Linde, vice-ungeborgmester Ida Brøns, den ukronede bykonge af Rønde, formand for Handelsstandsforeningen René Povlsen samt ærkebispen af Bregnet Sogn, sognepræst Anne Marie Toldbod. 

tidligere og unge borgmestre er klar til kamp

Når giganterne tørner sammen vil dramatiker Christian Eiming spille rollen som quizzens Piet van Deurs.

Både arrangører og deltagere glæder sig til dagen og til at genoplive den historiske quiz.

Det er en sjov idé, men jeg ved nu ikke, om jeg kan slå Vilfred Friborg. Han har jo klart hjemmebanefordel i lokalhistorien," siger den ene holdkaptajn, Ole Bollesen.

Det er gratis at deltage i afslutningsreceptionen på projekt Bregnet Sogn - fra oldtid til nutid, og det kræver ingen tilmelding.

Praktisk

Dato: fredag 24. marts kl 15-18

Sted: Kulturhotellet i Rønde

Gratis at deltage og kræver ikke tilmelding


 Program

Kl. 15.00 Historiske pindemadder og et lille glas

Kl. 15.00 – 16.30 Workshop med Erik Peitersen

Kl. 16.15 Fernisering af kunstudstillingen Rødder

Kl. 16.30 – 17.30 Borgmester-battle