Oplev Hack Kampmanns jagtslot indefra

28-05-2022

Indenfor er Jagtslottet smukt dekoreret med træudskæringer og kalkmalerier med inspiration fra Mols.

Jagtslottet ligger højt i landskabet lidt udenfor Rønde og byder på en imponerede udsigt udover vigen, skovene og Kalø Slotsruin. Jagtslottet i sig selv ligner noget, man kunne støde på i Alperne.

Man bør dog ikke snyde sig selv for også at se Jagtslottet indefra, hvor slottets vægge er prydet med kalkmalerier og træudskæringer.

I flere år har Nationalpark Mols Bjerges sekretariat haft sin daglige gang på Jagtslottet, hvor døren i arbejdstiden også har været åben for, at nysgerrige kunne kigge indenfor.

I april flyttede sekretariatet imidlertid fra Jagtslottet, men Nationalparken har fået lov til at fortsætte sine guidede rundvisninger på Jagtslottet og til den nærliggende Karlsladen. Den første rundvisning kan man komme med på søndag 29. maj.

Blev brugt som jagtresidens

Motiverne indenfor på væggene er inspireret af naturen på Mols og af myter fra den nordiske mytologi. Når man træder ind i hallen, mødes man således af dværge og Odins søn Vidar. På førstesalen finder man også livets træ Yggdrasil. Fortsætter man videre ind i jagtstuen, er det særligt dyrelivet, der pryder væggene med billeder af rådyr, fugle, egern og grævling.

Jagtstuen blev brugt til at holde middagsselskaber. Langs den ene væg i jagtstuen er der vinduer og udsigt ud over vigen, så for at de middagsgæster, der sad med ryggen til vinduerne, også skulle have noget at kigge på, gjorde man sig umage med også at dekorere væggene.

Jagtslottet blev opført i 1898-1899 af den tyske familie Jenisch, der ejede Kalø gods i årene fra 1824 til 1945. Den tyske baron Martin Johan Von Jenisch brugte det lille slot som sommer- og jagtresidens. Familien kom rejsende fra Tyskland med gæster, jagtselskaber og tjenestefolk på ferier og til de store efterårsjagter.

Hack Kampmanns forbindelse til Djursland

Det var arkitekten Hack Kampmann, som tegnede Jagtslottet, og som også er arkitekten bag flere kendte bygninger i Aarhus. Han har blandt andet tegnet Aarhus Teater, Toldboden i Aarhus og Marselisborg Slot.

Ved alle de tre projekter har han dannet makkerpar med maleren og dekoratøren Carl Hansen Reistrup, som han også samarbejdede med i forbindelse med Jagtslottet. Carl Hansen Reistrup har således malet kalkmalerierne indenfor, og en særlig detalje er et selvportræt af maleren selv, som er at finde i Jagtstuen.

Hack Kampmann er kendt for sine bygninger i Aarhus, men den berømte arkitekt stammer fra Djursland og blev født i Ebeltoft Præstegård i 1856. Flere steder på Djursland kan man også i dag opleve hans særlige byggestil. Ud over Jagtslottet har han blandt andet tegnet Ebeltofts gamle toldbod, hvor Glasmuseet i dag holder til, og så har han tegnet Strandhuset ved Kalø Slotsruin, hvor Nationalpark Mols Bjerges sekretariat er flyttet ned.

Kørelade med gamle bjælker

Et par hundrede meter fra Jagtslottet ligger Karsladen, der er en gammel kørelade. Her har man kunne køre ind gennem porten i den ene side, læsse af og fortsætte ud gennem den anden gavl.

I dag har man i Karlsladen indrettet et lille besøgscenter, hvor man kan se de bevarede egetræskonstruktioner i tre etager, der står som i 1727, da køreladen blev bygget.

Rundvisningerne til Jagtslottet begynder fra Karlsladen med at se den flotte egetræskonstruktion, hvorefter man går over til Jagtslottet for at se slottet indefra.

Vil man deltage på en af de guidede rundvisninger til Jagtslottet, bestiller man billet på Nationalparkens bookingportal www.nationalparkbooking.dk. Rundvisningen varer cirka 1,5 time og koster 50 kr.

Fakta

Nationalpark Mols Bjerge arrangerer hen over sommeren guidede rundvisninger på Jagtslottet og den nærliggende Karlsladen, der er en gammel kørelade

Rundvisningerne guides af Nationalparkens frivillige og varer cirka 1,5 time

Billetter koster 50 kr. og skal bookes på nationalparkbooking.dk, hvor man også finder alle tidspunkter