Kom med ud på overdrevet og oplev de vilde blomster
14-06-2022Søndag den 19. juni markerer Nationalpark Mols Bjerge og Dansk Botanisk Forening De Vilde Blomsters Dag og inviterer på en guidet vandring i Mols Bjerge.
Turguide er den meget erfarne botaniker og turleder Gunnar Birkelund.
Kobjælde, djævelsbid og vår-ærenpris. Det er navne på vilde blomster, og uanset om de lyder bekendte eller helt fremmede i dine ører, så kan du komme med ud og lede efter dem på De Vilde Blomsters Dag.
Dansk Botanisk Forening og Nationalpark Mols Bjerge inviterer nemlig både kyndige og ukyndige på blomster- og naturtur søndag den 19. juni i det smukke kuperede terræn syd for Basballe i Mols Bjerge.
Den guidede vandring er en del af det årlige De Vilde Blomsters Dag-arrangement, som i år afholdes for 35. gang og rummer 65 ture over hele Danmark.
Vilde planter og måske den sjældne mariehøneedderkop
Turen guides af Gunnar Birkelund, der er mangeårig højskolelærer i naturfag og friluftsliv og aktivt medlem af Dansk Botanisk Forening samt frivillig i Nationalparkens dygtige Biodiversitetsgruppe.
Gunnar Birkelund vil fortælle om de vilde blomster som knoldet mjødurt, hulkravet kodriver og andre planter, der hører til på de tørre bakker i Basballe.

Efter tyve år med brak er gamle sandmarker rige på blomster og insekter. Her hejrenæb og tue af gul engmyre.
På turen vil vi også prøve at lede efter mere sjældne arter som eksempelvis den sjældne opret kobjælde og den lille vår-ærenpris. De er blevet fundet og overvåges lige i dette område af Biodiversitetsgruppen med Gunnar Birkelund som tovholder.
Er vejret varmt, solrigt og stille, vil man på den guidede vandring også kigge efter nogle af de sjældne forårsinsekter, humlerovbille, mariehøneedderkop og diverse skarnbasser.
Basballe-trekanten – et rigt naturområde
Den guidede vandring går til Den Danske Naturfond og Nationalpark Mols Bjerges 90 hektar store hegnede naturområde i det nordlige Mols Bjerge ved Basballe tæt på Femmøller.
Da man skabte naturområdet tilbage i 2018, var biodiversiteten i området dårligt kendt. Siden har man ved kortlægninger og overvågninger påvist, at området indeholder en lang række fine botaniske områder især med surt og kalkrigt overdrevsareal.
På turen vil guiden Gunnar Birkelund også kort fortælle om projektet, afgræsning og naturpleje på arealerne og forskellen på gamle udyrkede arealer med rig flora og arealer med tidligere mark- eller plantage-drift, som nu langsomt udvikler sig til blomster- og insektrig overdrevsnatur.
Hulkravet kodriver er gået kolossalt frem siden ny græsning kom til i Basballe-trekanten i 2018.