Kom med ud på overdrevet og oplev de vilde blomster

14-06-2022

Søndag den 19. juni markerer Nationalpark Mols Bjerge og Dansk Botanisk Forening De Vilde Blomsters Dag og inviterer på en guidet vandring i Mols Bjerge.

Turguide er den meget erfarne botaniker og turleder Gunnar Birkelund.

Kobjælde, djævelsbid og vår-ærenpris. Det er navne på vilde blomster, og uanset om de lyder bekendte eller helt fremmede i dine ører, så kan du komme med ud og lede efter dem på De Vilde Blomsters Dag.

Dansk Botanisk Forening og Nationalpark Mols Bjerge inviterer nemlig både kyndige og ukyndige på blomster- og naturtur søndag den 19. juni i det smukke kuperede terræn syd for Basballe i Mols Bjerge.

Den guidede vandring er en del af det årlige De Vilde Blomsters Dag-arrangement, som i år afholdes for 35. gang og rummer 65 ture over hele Danmark.

Vilde planter og måske den sjældne mariehøneedderkop

Turen guides af Gunnar Birkelund, der er mangeårig højskolelærer i naturfag og friluftsliv og aktivt medlem af Dansk Botanisk Forening samt frivillig i Nationalparkens dygtige Biodiversitetsgruppe.

Gunnar Birkelund vil fortælle om de vilde blomster som knoldet mjødurt, hulkravet kodriver og andre planter, der hører til på de tørre bakker i Basballe.

Efter tyve år med brak er gamle sandmarker rige på blomster og insekter. Her hejrenæb og tue af gul engmyre.

På turen vil vi også prøve at lede efter mere sjældne arter som eksempelvis den sjældne opret kobjælde og den lille vår-ærenpris. De er blevet fundet og overvåges lige i dette område af Biodiversitetsgruppen med Gunnar Birkelund som tovholder.

Er vejret varmt, solrigt og stille, vil man på den guidede vandring også kigge efter nogle af de sjældne forårsinsekter, humlerovbille, mariehøneedderkop og diverse skarnbasser.

Basballe-trekanten – et rigt naturområde

Den guidede vandring går til Den Danske Naturfond og Nationalpark Mols Bjerges 90 hektar store hegnede naturområde i det nordlige Mols Bjerge ved Basballe tæt på Femmøller. 

Da man skabte naturområdet tilbage i 2018, var biodiversiteten i området dårligt kendt. Siden har man ved kortlægninger og overvågninger påvist, at området indeholder en lang række fine botaniske områder især med surt og kalkrigt overdrevsareal.

På turen vil guiden Gunnar Birkelund også kort fortælle om projektet, afgræsning og naturpleje på arealerne og forskellen på gamle udyrkede arealer med rig flora og arealer med tidligere mark- eller plantage-drift, som nu langsomt udvikler sig til blomster- og insektrig overdrevsnatur.

Hulkravet kodriver er gået kolossalt frem siden ny græsning kom til i Basballe-trekanten i 2018.

 

Fakta

Turguide er Gunnar Birkelund, mangeårig højskolelærer i naturfag og friluftsliv, aktivt medlem af Dansk Botanisk Forening.

Tid: Søndag d. 19. juni 2022 kl. 10:00-12:30.

Tilmelding: Turen er gratis og kun tilmelding for store grupper. Ring til Gunnar Birkelund på tlf.: 2532 3655

Mødested: Mols Bjerge Vej 8, Basballe, 8400 Ebeltoft. Parkering på P-plads ved motorcrossbanen.

Turen er på cirka 4 km og går i kort vegetation, men stedvist meget kuperet terræn. Medbring forfriskning og tøj og fodtøj til vejret samt eventuelt siddeunderlag, stave, fotogrej og lup.

Offentlig transport: Bus 123 fra Ebeltoft og fra Rønde (stå af på Molsvej i vestenden af Femmøller By, ved afviser til Basballe). Gå herfra 400 meter ad Mols Bjerge Vej.