Nyhed: Kunstbog med inspiration fra Mols Bjerge

06-04-2022

Danske Kunstnere for Natur og Miljø har under et ophold i Nationalpark Mols Bjerge skabt naturkunstværker. Nu udkommer en bog med værkerne.

Karen Blixen, der var en hyppig gæst i Mols Bjerge, skulle eftersigende have sagt, at hun behøvede et godt maleri for helt at forstå et landskabs særlige karakter.

Nationalpark Mols Bjerge, der værner om biodiversitet på de tørre overdrev i Mols Bjerge, var derfor også begejstrede, da Danske Kunstnere for Natur og Miljø (DANE) takkede ja til en invitation til at skildre området.

”Den særlige danske natur trænger i den grad til at blive set, forstået og ikke mindst prioriteret. I koret af stemmer, der taler naturens sag, bliver naturkunstnernes evne til at udpege det unikke og formidle følelsen af forbundethed vigtigere end nogen sinde,” siger nationalparkchef Birgitte Lamp.

Bogen, der udkommer i april, indeholder smukke værker af de 18 kunstnere fra deres katalog af kunst udført i nationalparken. Bogen er på 111 sider og koster 195 kr. Forhandlerliste kan ses i faktaboksen til højre.

Malede under besøg i Nationalparken

DANE er en kunstnergruppe, hvis medlemmer hvert år samles for at skildre et af Damarks naturområder.

Deres arbejdsfællesskab bygger på, at de brænder for dansk natur og naturbevarelse. Medlemmerne af kunstgruppen kombinerer desuden deres kunstneriske virke med naturhistorisk viden.

Nogle DANE-medlemmer arbejder på at fange det hurtige i lette strøg, mens andre sidder i timevis og arbejder sig dybere og dybere ind i motivet. Fælles for dem er dog, at de senere bearbejder det oplevede fra skitser til malerier, træsnit, stentryk, metalskulpturer og keramik.

I 2019 var 18 kunstnere fra DANE-gruppen på en uges ophold i Nationalpark Mols Bjerge. Under deres ophold frembragte kunstnerne – ude i det store landskab med den særlige og sjældne natur – en række smukke naturkunstværker, der nu udgives i en bog.

Fordyber sig i naturen

Oprindeligt blev DANE dannet i forlængelse af kurser på Naturhøjskolen Rødkilde på Møn i 1990’erne.  Kurserne var for kunstnere, der gerne ville tegne og male udendørs.

Det samarbejde har siden da resulteret i mange kunstværker og indtil nu tyve kunstbøger. For kunstnerne er det vigtigt, at de ved at skildre naturens skønhed kan bidrage til at åbne befolkningens øjne for den mangfoldighed og biodiversitet, der er i vores landskaber.

Det kan være svært at sætte ord på, hvad det giver værket og kunstneren at arbejde i naturen. Det drejer sig især om at mærke stederne og blive en del af det hele, fortæller kunstnerne. Men det har også noget at gøre med at fordybe sig og åbne sig for det inspirerende uventede, der kan dukke op i motivet derude. Øjnene åbner sig for at se landskabet i et andet lys, hvor motivet måske får et nyt liv gennem en åbning i skyerne. Et glimt af noget uhåndgribeligt i øjenkrogen, fortæller de til nationalparken.

Forhandlere

Bog & Ide - Rønde

Rønde Hovedgade 6, 8410 Rønde

 

Kvickly i Ebeltoft

Østeralle 16, 8400 Ebeltoft

 

Karpenhøj Forpost i Villa lundberg, Maltfabrikken

Maltvej 4, 8400 Ebeltoft

 

Havmøllens Gårdbutik

Havmøllevej 12, 8400 Ebeltoft

 

Galleri-ESK v/ Jörn Eskildsen,

Sygehusvej 3, 8950 Ørsted

 

Kolind Boghandel

Bredgade 20, 8560 Kolind

 

Købes på nettet - Boggalleriet, Rønde her: www.boggalleriet.dk

 

Købe på nettet

Hos Boggalleriet, Rønde her