Ny bog guider til hidtil usete detaljer om landskabet på Djursland

20-04-2022

Bogen, der er støttet af Nationalpark Mols Bjerge, skal gøre læserne nysgerrige på deres lokale landskaber og geologi.

Foto: Mathias Juul Dahl

Landskaber og geologi kan lyde tungt eller nørdet. Men vi har alle sammen et forhold til landskaber, for vi færdes i det året rundt, når vi vandrer, cykler eller løber. Vi betragter de smukke udsigter – ikke mindst i Nationalpark Mols Bjerge - og måske tager vi endda lige et billede til fotoalbummet eller Instagram.

Men hvorfor landskabet ser ud som det gør, tænker de færreste måske over, og det ønsker forfatter Eigil Holm at lave om på i sin nye bog ”Djursland og Mols – set fra fly, fod og kort”, der er støttet af Nationalpark Mols Bjerge.

Bogen beskriver Djurslands landskaber og er for dem, der allerede elsker at granske kort, men også for alle andre, der har interessere i at forstå geologien bag Djurslands landskaber, eller som blot vil inspireres til næste tur ud i landskabet.

Djursland valgt for sin interessante natur

Bogen bygger på helt ny viden fra det nyeste danske kortværk ”Danmarks Højdemodel”, der er en meget detaljeret laseropmåling af Danmarks landskaber, der oven i købet ”har skrællet” vegetationen af.

I bogen finder man derfor mange terrænkort, der viser detaljer i helt ned til 10 cm, som normalt er skjult af skov, afgrøder og bebyggelse. Således kan man se fortidsminder i Kalø-skovene, mergelgrave ved Rugård Gods og vidtforgrenede ”træer” af erosionskløfter ved Katholm Gods.

Forfatteren bag bogen Eigil Holm ønskede at bruge Højdemodellen på en landsdel for at undersøge, hvad den kan give af geologiske oplysninger.

”Djursland blev valgt, fordi denne landsdel er godt afgrænset og har en interessant natur,” siger Eigil Holm.

Bogen indeholder desuden fotos fra fly og helikopter taget under forfatterens mange besøg til Nationalpark Mols Bjerge og Djursland under bogens tilblivelse.

Terrænkort. Det populære udflugtssted Jernhatten med klint, der er beskyttet mod bølgerne af hævet havbund. 

Geologi er et fascinerende emne

En del af årsagerne til, at terrænet ser ud som det gør, er selvfølgelig os mennesker, der har sat vores præg på naturen, men rigtig meget skyldes også geologien.

Selvom geologi kan lyde tungt, er det også en fascinerende fortælling om klimaændringer fra varmt til iskoldt til varmt og isens og smeltevandets enorme kræfter.

Bogen dykker ned i, hvorfor landskaberne ser ud som de gør og fortæller i et levende og let sprog.

”Djursland og Mols – set fra fly, fod og kort” er på 72 sider og koster 149 kr. Bogen kan købes i en række boghandler og museumsbutikker på Djursland, Århus og Randers.

Fakta

”Djursland og Mols – set fra fly, fod og kort af Eigil Holm

Eigil Holm er mangeårig lærer i geografi og biologi på Gedved Seminarium. Nu aktiv pensionist med eget forlag og er forfatter på en lang række bøger om landskaber, kultur- og naturhistorie og så hans helt store passion – bier og biavl.

Udgivet på Eigil Holms forlag med støtte fra Nationalpark Mols Bjerge

Pris: 149 kr.

Kan købes i en række boghandler og museumsbutikker på Djursland, Århus og Randers.