Nationalpark og museum går sammen i jagt på historiske billeder

08-06-2022

En ny hjemmeside skal samle lokalhistorisk viden om Bregnet Sogn.

Gamle billeder og håndskrevne dokumenter rummer masser af viden om, hvordan livet har set ud i tidligere tider. Men meget af den data er ikke indsamlet eller digitaliseret.

Derfor har Museum Østjylland og Nationalpark Mols Bjerge lanceret ”Sogneprojektet”, der er et undersøgelsesprojekt, hvor fagpersoner allierer sig med lokale borgere for at indsamle viden om området omkring Rønde helt tilbage fra oldtiden og til i dag.

En del af projektet er en helt ny hjemmeside, hvor nysgerrige kan gå på opdagelse i det, der allerede ligger på siden af historiske data, men hvor man især håber, at lokale borgere selv vil bidrage.

”Det er lidt som et tidspuslespil, hvor vi beder borgere om hjælp til at dele billeder og dokumenter, så vi kan sammenstykke et større billede af, hvordan livet på egnen har set ud,” siger Susanne Krogstrup, kultur og projektmedarbejder i Nationalpark Mols Bjerge.

På hjemmesiden finder man blandt andet et kort, hvor man kan se hvilke vigtige historiske begivenheder, der knytter sig til et bestemt sted i sognet, og man kan selv tilføje informationer til kortet.

Del af noget større

En af de ting, Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland især håber, at borgere vil bidrage med, er gamle billeder. Derfor holder man i samarbejde med Rønde Egnsarkiv også til efteråret en billede-dag, hvor man kan møde op og få sine gamle billeder registreret og scannet ind.

Museum Østjylland vil også afholde tastecaféer, hvor man kan være med til at digitalisere de gamle folketællinger for Bregnet Sogn. Tastecaféerne skal ikke blot skabe ny viden om folk, der har levet på Rønde egnen, men skal indgå i et landsdækkende projekt med at få digitaliseret al den viden om danskerne, der stadig kun er tilgængelig i håndskrevne bøger og dokumenter.

”Med digitaliserede data kan vi lære rigtig meget nyt om folk omkring Rønde, men også om danskerne i al almindelighed: Hvor meget flyttede man rundt? Hvor gamle blev man? Hvordan så livet ud?” siger Martin Matthies Phillip Mauritzen, der er arkivar ved Museum Østjylland.

Masser af arrangementer til efteråret

Hvor den nye hjemmeside skal samle den nye viden, så skal en række arrangementer til efteråret understøtte indsamlingen af data. Udover billede-dagen og tastecaféerne planlægges en række foredrag, der tager udgangspunkt i det sydlige Djursland fra bondestenalderen til nutiden. Og så er der et kursus om slægtshistorie på vej, hvor man blandt andet kan høre arkivar Adam Kronegh fra Tv- serien ”Forsvundne Arvinger”.

På hjemmesiden samles al information om kommende projekter og arrangementer. Her kan du også læse om den arkæologiske udgravning som indledte projektet sidste år.

Har du fået blod på tanden til at grave i historien, så findes hjemmesiden på www.sogneprojektet.dk. Har du allerede et lokalhistorisk projekt, eller kunne du tænke dig at bidrage til sogneprojektet på anden vis, så er du meget velkommen til at kontakte Susanne Krogstrup på Obfuscated Email

Fakta

Sogneprojektet er et samarbejde mellem Museum Østjylland og Nationalpark Mols Bjerge.

Samarbejdet er også et borgerinddragende forsknings- og formidlingsprojekt, som skal sætte fokus på udvalgte områders historie fra oldtid til nutid. Det styrker lokalhistorien i de udvalgte områder, men fornyer også den samlede fortælling om Nationalpark Mols Bjerge.

Find sogneprojektets hjemmeside på www.sogneprojektet.dk

Har du allerede et lokalhistorisk projekt eller kunne du tænke dig at bidrage til sogneprojektet på anden vis, så er du meget velkommen til at kontakte Susanne Krogstrup på Obfuscated Email