Kom med på klimavandring i vinterferien
31-01-2022I vinterferien inviterer biolog Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge på en vandring i havstigningernes fodspor i området omkring Kalø ved Rønde.
Smalbladet Hareøre er en af de truede strandengsplanter, som vil blive ramt af en havstigning på en meter.
Forskere forudser en havstigning på cirka en meter i år 2100 som følge af global opvarmning. Men stigende og faldende havstande er ikke noget nyt fænomen. I sidste istid lå havet ikke mindre end 120 meter under, hvad det gør i dag.
Nationalpark Mols Bjerge tager interesserede med på en klimavandring i vinterferien for voksne og store børn i området omkring Kalø ved Rønde. På vandreturen gøres stop ved fortidens og fremtidens havstigninger, hvor biolog Jens Reddersen vil fortælle om deres årsager og konsekvenser.
Vandreturen er den første søndag i vinterferien. Hele vinterferien er istiden temaet i Nationalpark Mols Bjerge, og Klimavandringen indgår i formidlingen, ligesom der vil være en gratis udstilling, ”Isen Fortæller”, i Strandhuset ved Kalø Slotsruin.
Strandengsplanter er truet
Selvom havstigningerne er alt andet end et nyt fænomen, så har selv små stigninger store konsekvenser.
”Når selv små havstigninger er globalt kritiske i dag, er det jo indlysende for de fleste, at det hurtigt giver problemer for alle de store og små byer, der netop er placeret ved havet,” siger Jens Reddersen, biolog i Nationalpark Mols Bjerge. Men faktisk ligger meget af vores truede natur også i smalle bånd ude ved kysterne.
På vandreturen gøres der stop ved, hvad der svarer til en havstigning på en meter. En sådan havstigning vil gå ud over truede salttålende strandengsplanter såsom Smalbladet Hareøre ved Kalø, og som Nationalparken kortlagde i 2020. Det er planter, der i mange tilfælde ikke bare kan vandre med kystlinjen ind i landet.
På turen gøres der også stop ved de højdekurver, hvor havet vil stå, hvis Grønlands indlandsis og Antarktis’ ismasser smelter.
Ikke en ”katastrofevandring”
På vandreturen vil man få forklaringen på, hvorfor jorden med hundredetusinde års mellemrum veksler mellem istider og varmetider, og hvad det er, vi mennesker gør oveni den naturlige istidscyklus.
”Det er ikke en katastrofevandring, men en mange tusindsårs fortælling i et stort og dramatisk landskab om, at det ikke kun er dyr, planter og svampe, der gør planeten Jorden levende, men også geologien og alle de fysiske ting med temperatur, jordakselhældning, måne, atmosfære, vand og jord,” siger Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge.
Vandreturen er søndag den 13. februar kl. 13.00 til 16.30 og for voksne samt børn, der er mindst 12 år gamle. Ruten er omkring 7,2 km i godt tempo og mest på god vej, dog enkelte steder på mark og på fortov. Billetter til vandreturen skal købes på forhånd på www.nationalparkbooking.dk.
Se hele programmet for vinterferien her.