Kom i gang med at høste tang

28-04-2022

Nationalpark Mols Bjerge og tangnørd Lilli Gruwier vil have flere danskere til at få øjnene op for tang.

Ude langs kysterne finder vi masser af det. Tangen, som mange af os i virkeligheden nok er lidt trætte af, når vi bader om sommeren. Men tang er både en sund og bæredygtig spise, og så er det ikke mindst nemt, når man bare man lige ved, hvordan man gør.

Derfor arrangerer Nationalpark Mols Bjerge sammen med kogebogsforfatter og tangnørd Lilli Gruwier på tangvandringer henover sommeren, hvor man bliver introduceret til, hvordan man høster tangen samt inspireres til, hvordan man bruger den i madlavningen.

Den første tur er mandag d. 3. maj 2022. I løbet af de cirka to timer arrangementet varer, vil man blive klar til selv at høste tang.

Lær af en ægte tangnørd

Lilli Gruwier har masser af erfaring med, hvordan man bruger tang i sit køkken. Hun har i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge udgivet bogen ”Hverdagsmad med tang” fyldt med tips og tricks til at bruge tang i hverdagsretter.

For selvom tang ikke længere er så fremmed en spise for mange af os, og vi blandt andet kender den fra sushi-restauranterne og det nordiske køkken, så kunne flere også godt bruge tangen i hverdagens hovedretter, desserter og brød.

På tangvandringen slutter Lilli Gruwier derfor af med at opsætte et kogesæt, så man kan smage en række simple og hverdagsvenlige retter med tang. Der vil være tale om små smagsprøver.

Masser af grunde til at spise tang

Af nogle er tang blevet døbt som lidt af en ”superfood”. Man kan dog også bare se det som et sundt og sjovt indslag i madlavningen. Tang er desuden bæredygtigt, og der findes jo masser af det let lettilgængeligt langs vores kyster.

Der er altså flere grunde til at lære at høste tang, men når Nationalpark Mols Bjerge arrangerer tangvandringer er det dog ikke kun for at få tangen på spisebordene rundt om i hjemmene.

Det er også en del af et ønske om, at flere danskere helt generelt skal få øjnene op for nationalparken under vand. Under smagsprøverne vil nationalparken derfor også fortælle om, hvordan de arbejder med at hjælpe og forbedre det kystnære havmiljø.

Arrangementerne starter fra parkeringspladsen ved Jernhatten og varer cirka to timer. Alle datoer kan findes på nationalparkens bookingportal www.nationalparkbooking.dk. Billetter skal bookes senest tre dage i forvejen.

 Tre tips til at høste din egen tang:

- Pluk kun tang, der er helt frisk. Tangen skal plukkes i vandet – ikke samles ind fra stranden.

- Spis kun tang, der har vokset i klart og rent vand.

- Undgå at samle tang ved havne og byer samt ved åer eller spildevandsudløb.

Kilde: Fødevarestyrelsen.dk

Fakta

Mødested: Parkeringspladsen ved Jernhatten, Havmøllevej 16, 8400 Ebeltoft

Dato: 3. maj 2022 Kl. 17.00-19.00 Pris: 250 kr.

Billetter bookes senest tre dage i forvejen på www.nationalparkbooking.dk

På grund af vejrforhold eller for få tilmeldte kan det være nødvendigt at aflyse. I givet fald modtager alle deltagere en besked kort før arrangementet pr. sms.