Julekalender har rødder i Rønde
25-11-2022Nationalpark Mols Bjerge og konfirmationsholdet i Bregnet Sogn har sammen lavet en julekalender-podcast

”Det er mange, mange, mange år siden, så det må være min tiptiptiptipoldefar….eller noget”, sådan lyder det bag en af ”lågerne” i nationalparkens julekalender-podcast, Rødder.
Podcasten er lavet på en workshop, hvor årets kommende konfirmander i Bregnet Sogn undersøgte deres forfædre og lavede deres personlige stamtræ.
I podcasten fortæller eleverne fra 7. klasse om traditioner og historier fra deres egne familier, og deraf hedder julekalenderen Rødder. Julekalenderen kan blandt andet findes på Nationalpark Mols Bjerges Facebookside.
I familie med en troldmand eller en modstandsmand
Forud for workshoppen havde de unge fået hjælp af deres familier til at finde navne på forfædre og deres traditioner.
I julekalenderen fortæller Kellie om sin tipoldefar, der var modstandsmand. Her sidder hun med det stamtræ, hun har lavet til workshoppen. Foto: Susanne Krogstrup.
Det er blevet til helt almindelige og genkendelige betragtninger over familiens traditioner som f.eks. at få æbleskiver juleaftensdag. Men julekalenderen rummer også mere krydrede anekdoter fra forfædrene gengivet af eleverne.
Som hende, der kan føre sin familie helt tilbage til Christian d. 4 og hans yndlingselskerinde, og ham, hvis bedstefar er troldmand eller hende, hvis tipoldefar var aktiv modstandsmand.
”Under 2. verdenskrig sprang han en dansk fabrik i luften, under alt det der med Hitler, fordi den danske fabrik producerede til tyskerne,” siger Kellie, som går i 7. klasse på Rønde Skole.
Fornavne, næser og humor går i arv
Det er dramatiker og teaterinstruktør Christian Eiming, der har interviewet de unge til podcasten og efterfølgende klippet det hele sammen til 24 korte afsnit.
Eleverne fra 7. klasse på Rønde Skole lavede deres stamtræ på en stor køleskabsmagnet. Foto: Susanne Krogstrup.
På workshoppen arbejdede de unge også med at lave deres stamtræ, og i træets krone tilføjede de beskrivelser af, hvad de selv har med fra deres rødder. Det var alt fra familie i andre lande og bestemte fornavne til talent for dans, hang til fodbold, specielle næser eller virkelig dårlig humor.
Giv historierne videre
Julekalender-podcasten er del af Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjyllands sogneprojekt, hvor Bregnet Sogn undersøges fra oldtid til nutid. Kulturmedarbejder Susanne Krogstrup fra Nationalpark Mols Bjerge fortæller:
”Det har virkelig været både sjovt og rørende at høre de unges historier. Pludselig kunne de genkende sig selv i deres forfædre eller finde egenskaber eller traditioner, der er typiske for netop deres familie.”
Hun ser frem til at lytte med i december.
”Vi håber, at podcasten kan inspirere andre til at give familiehistorierne videre. Det er den mest bæredygtige gave, man kan give sine børn. For selv om de unge måske er langt mere optagede af det, der sker lige nu, så kan kendskabet til ens slægt være med til at skabe et godt fundament i tilværelsen,” siger Susanne Krogstrup.
Podcasten er en julekalender fordelt på 24 afsnit, som bliver udgivet hver dag på Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside og sociale medier samt Sogneprojektets hjemmeside fra 1.-24. december.