Hverdagserindringer får liv i lydvandringer

20-07-2022

Nationalpark Mols Bjerge har samarbejdet med Syddjurs og Norddjurs Biblioteker om at lave fire lydvandringer med fortællinger om livet på Djursland.

Tag et par høretelefoner på og oplev lokalområdet på en ny måde gennem en lydvandring eller ”soundwalk”, som de også kaldes.

I lydvandringerne møder man lokale fortællere, der deler deres personlige erindringer. Eksempelvis kan man høre Aksel fortælle om at vokse op i Mols Bjerge eller høre om koret i Kolindsund, der ikke er noget kor, men mødes hver uge for at fortælle historier på biblioteket.

De små fortællinger danner sammen en større fortælling om livet på Djursland, som man ikke normalt får indblik i som turist.

”Som besøgende lærer man området at kende på en anden måde, når det sker gennem de små og større fortællinger om livet på Djursland,” siger Susanne Krogstrup, projektmedarbejder i Nationalpark Mols Bjerge.

Den stærkeste fortælling

Der er lavet fire lydvandringer fra fire steder på Djursland. En soundwalk om molbohistorierne i Ebeltoft og hverdagserindringer fra livet i Mols Bjerge, i Kolindsund og i Grenaa.

Den første lydvandring, man lavede, var om livet i Mols Bjerge, og den gav mod på at lave endnu flere og udvide samarbejdet.

”Den erfaring, vi fik, bekræftede os i, at den stærkeste fortælling er at høre et levende menneske fortælle sin egen historie i det område, man er i,” siger Claus Petterson, biblioteksleder i Syddjurs Bibliotek.

Lydvandringerne er egentlig fire selvstændige projekter, men med det til fælles at ville formidle hverdagserindringer og med skaberen af lydvandringerne, komponist og lydkunster Hans Sydow, som rød tråd.

Fakta

Du kan lytte til de fire lydvandringer: ”JEG KAN HUSKE ® MOLS BJERGE”, ”JEG KAN HUSKE ® MOLBOHISTORIER”, ”AT HØRE TIL Kolind” og ”AT HØRE TIL Grenaa”.

Sådan gør du:

1. Download LYDLANDKORT gratis fra AppStore (Iphone) eller Googleplay (Android).

2. Åbn appen og giv den tilladelse til at anvende mobildata og placering.

3. LYDLANDKORT viser dig hvilke soundwalks der er, der hvor du er.

4. Tryk på kortet og vælg en soundwalk.

5. Tryk play og gå på lydvandring.

6. Den blå prik fortæller, hvor du er. Følg de røde cirkler. Når du træder ind i en af dem, går afspilningen i gang.