Hjælp Nationalpark Mols Bjerge med at udforske fortiden
24-10-2022Frivillige inviteres til at indtaste fortidens folketællinger fra Bregnet Sogn nær Rønde

Hvor mange boede der på gårdene? Hvor meget flyttede de rundt i løbet af et liv? Hvad levede de af på egnen, og hvad døde de af? Det giver folketællingerne et indblik i.
Et nyt projekt i Nationalpark Mols Bjerge skal digitalisere de gamle, håndskrevne folketællinger. Dermed kan oplysningerne nemmere søges frem og give et bedre indblik i livet på egnen omkring Rønde.
Men det er en stor opgave at dykke ned i de enkelte årstal. Derfor inviteres frivillige til at finde luppen frem og hjælpe med at indtaste folketællingerne. Her kan frivillige hjælpe med at gøre 100 år gamle bøger tilgængelige for alle.
”Folketællingerne giver værdifuld viden om fortidens mennesker, og du kan hjælpe os med at lokke fortidens hemmeligheder ud af kilderne,” siger Martin Mauritzen, som er arkivar ved Ebeltoft Byhistoriske Arkiv og en del af projektet.
Folketællinger er officielle lister, hvor alle medlemmer i en husstand med navn, alder og erhverv blev registreret. Disse informationer er stadig relevante i dag, og derfor tager Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland initiativ til, at de historiske skrifter skal digitaliseres. De er specielt værdifulde for slægtsforskere og lokalhistorikere, men alle kan gå ind på Rigsarkivets database og søge efter deres oldeforældre.
Lokalhistorie bliver levende
Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland står bag sogneprojektet.
For arkivar Martin Mauritzen giver det nye muligheder for at udforske lokalhistorien, når folketællingerne bliver søgbare.
”Historien bliver levende og tilgængelig, når noget som folketællinger, der udefra kan virke tørre, kommer til at handle om virkelige, historiske personer,” siger han.
Til tasterne
Med sogneprojektet vil Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland undersøge Bregnet Sogn fra oldtid til nutid. Det er håbet for arkivarerne i sogneprojektet, at man i løbet af efteråret får afkodet folketællinger fra sognet for årene 1916, 1921, 1925 og 1940. Og det kræver, at de frivillige er klar ved tasteturet.
”Her er det, at vi virkelig har brug for folk,” siger Martin Mauritzen fra Ebeltoft Byhistoriske Arkiv.

Alle, der læser håndskrift og tager en computer med, kan deltage i projektet. Arkivar Martin Mauritzen vil introducere projektet, og hvordan man indtaster folketællingerne. Derefter kan deltagerne arbejde videre med folketællingerne hjemme.
Tastecaféerne er en del af det større frivilligt drevne Kildeindtastningsprojekt (KIP), som arbejder på at indtaste alle folketællinger og kirkebøger i Rigsarkivets Dansk Demografisk Database.