Gemmer dine slægtninge på glemte historier?

03-11-2022

Nationalpark Mols Bjerge inviterer deltagere til at lede efter egne slægtninge til slægtsforskningskurser

Slægtningsforskningskursus

”Når man begynder på slægtsforskning, så begynder man på en livslang skattejagt.”

For forfatter Kathrine Tobiasen er jagten på slægtninge uforudsigelig.

”Man kan næsten ikke undgå at støde på nogle overraskelser, når man undersøger sine forfædre,” siger Kathrine Tobiasen, som er forfatter til flere bøger om slægtsforskning og tidligere bibliotekar.

Der kan findes glemt viden og gamle fotos af forfædre. Der ligger mange informationer tilgængelige på internettet. Ifølge Kathrine Tobiasen skal man bare vide, hvor man skal lede.

Derfor inviterer Nationalpark Mols Bjerge til tre slægtsforskningskurser i løbet af november og januar. Første kursus er tirsdag 15. november på Rønde Bibliotek. Her vil Kathrine Tobiasen hjælpe deltagerne godt i gang med slægtsforskningen.

Man ved aldrig, hvad man møder

Slægtsforskning handler om at finde oplysninger om ens slægtninge. Man dykker ned i ens personlige historie ved hjælp af vielsesattester, folketællinger og ikke mindst ved at spørge de ældste i familien.

”Det er jo helt fantastisk, at man kan finde kirkebøger, hvor man kan se ens oldeforældres navne. Det kan jeg huske, fra da jeg selv startede, der så jeg mine oldeforældre på skrift i kirkebøger. Så blev de, for mig, levende på en anden måde,” siger Kathrine Tobiasen.

Slægtsforskere er dybt begravet i dataenForfatter Kathrine Tobiasen har tidligere holdt kurser i slægtsforskning. Her ses deltagerne dybt begravet i slægtsforskning i forbindelse med et kursus på en højskole. Foto: Kathrine Tobiasen

Til kurset kan deltagerne få hjælp til at kortlægge ens stamtræ. For Kathrine Tobiasen er det vigtigt at kende sine forfædre.

”Nogle har en historie i familien, som de gerne vil have be- eller afkræftet. Man ved aldrig, hvad man møder. Man kan søge efter sine fætre, grankusiner eller finde slægtninge over hele verdenen,” siger hun.

Det er bare et klik væk

Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, når man kaster sig ud i slægtsforskning. Derfor vil Kathrine Tobiasen hjælpe deltagerne med at lede efter slægtninge de rigtige steder.

”Det er bare et klik væk. Nu kan man bare bruge en aften og gå på jagt,” siger hun.

Slægtsforskere på kursusIfølge Kathrine Tobiasen er slægtsforskning er bare et klik væk. Hun holder kurser i slægtsforskning blandt andet på højskoler. Foto: Kathrine Tobiasen

På kurset kan deltagerne få gode tips til at komme godt i gang.

”Der kan være masser af problemer med opstarten. Man skal vide noget om, hvilke kilder kan man søge i, og så er der også mere praktiske udfordringer som skriften i de gamle bøger, der kan være svær at læse,” siger slægtsbogsforfatteren.

Kurset er en del af Sogneprojektet, som Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland står bag. Sogneprojektet er et forsknings- og formidlingsprojekt, som vil styrke den samlede lokalhistorie for området.

Find dine rødder

Datoer for slægtsforskningskurser:
- Tirsdag 15. november 2022 kl. 19-21
- Tirsdag 10. januar 2023 kl. 19-21
- Tirsdag 24. januar 2023 kl. 19-21
Pris: 75 kr.
Sted: Biblioteket i Rønde, Skolevej 12, 8410 Rønde
Billet kan købes på nationalparkbooking.dk
Forfatter Kathrine Tobiasen

”Man kan søge efter sine fætre, grankusiner eller finde slægtninge over hele verdenen,” siger Kathrine Tobiasen, som vil hjælpe deltagerne på kurserne godt i gang med slægtsforskning.