Gå med på hverdagsvandringer

22-03-2022

På vandreturene kan du blandt andet høre om det store arbejde, det er at skabe en vandrerute.

I tæt tåge gik forårets første hverdagsvandring i Nationalpark Mols Bjerge til Stubbe Sø. En lille gruppe vandrere var onsdag samlet for at vandre de 17 kilometer sammen med to af Nationalparkens frivillige.

I alt seks gange i løbet af foråret kan både lokale og gæster deltage i Nationalparkens hverdagsvandringer, der går forskellige steder hen hver gang. På turene kan man høre om det store arbejde, det er at lave en vandrerute til glæde for vandrere og naturelskere.

Mest af alt er de guidede vandreture dog en lejlighed til at komme ud og vandre måske ad helt andre ruter, end man har prøvet før.

Sådan bliver en vandrerute til

Det er ikke bare sådan at lave en vandrerute, og slet ikke en vandrerute, der er certificeret Leading Quality Trail – Best of Europe. Det er alligevel tilfældet med Mols Bjerge Stien, der strækker sig 60 km fra Kalø til Ebeltoft.

Hverdagsvandringerne guides af to af Nationalparkens frivillige, der har været med til at lave Mols Bjerge-stien og i særdeleshed vandrestiens anden etape – Bjergetapen – og de kan derfor fortælle alt om tilblivelsen af ruten.

For når man skal lave en vandrerute, skal man tænke over, hvor meget af vandreruten, der går ad trampesti eller grusvej, hvor meget variation der er i landsskabet, og hvor let det er at komme til og fra vandreruten. I hvert fald hvis man drømmer om, at ruten skal certificeres kvalitetsvandrerute.

Derudover kommer alt det praktiske. Der skal laves aftaler med lodsejere, ruten skal afmærkes, testes, og efterfølgende skal eftersyn med jævne mellemrum sikre, at vandrerutens afmærkninger fortsat er lette at følge.

Inspiration til din næste gåtur

Hverdagsvandringerne i foråret går dog i mange tilfælde af stier og andre dele af Nationalparken, der ikke er en del af Mols Bjerge-stien, så har man allerede gået denne, eller vil man bare gerne gå nye steder, så er turene god inspiration.

Hvor krævende, hverdagsvandringerne er, svinger fra tur til tur, men alle de guidede vandringer er over ti kilometer, og det anbefales at komme i gode vandresko eller støvler samt at medbringe mad og drikke til turen.

Den næste vandretur er onsdag d. 23. marts, hvor turen går fra Porskær Stenhus. Både i april og marts er der også to vandringer.

For at deltage på hverdagsvandringerne skal man tilmelde sig på forhånd på Nationalparkens bookingportal www.nationalparkbooking.dk

Fakta

Hverdagsvandringer i foråret:

23/3: 12 km i Mols Bjerge fra Porskær Stenhus

13/4: 11 km i Mols Bjerge fra Besøgscenter Øvre Strandkær

27/4: 11 km i Mols Bjerge fra Molskroen

11/5: 12 km i Kaløskovene fra p-pladsen ved Kalø Slotsruin

25/5: 12 km ved Rugård gods fra p-pladsen ved godset

Alle ture skal bookes på forhånd på www.nationalparkbooking.dk