Eksperter sender folk på tidsrejse i Nationalpark Mols Bjerge

08-09-2022

Nationalpark Mols Bjerge tilbyder eksklusiv foredragsrække kaldet ”Nationalparken i 5500 år”

Tidsmaskinen snurrer i Nationalpark Mols Bjerge – og katapulterer sine passagerer tilbage i tiden gennem 5500 år til true crime med Marsk Stig i middelalderen, cool living med 1970’ernes hippier eller soldatermarch med General Rye.

Nationalpark Mols Bjerge og Museum Østjylland står bag tidsmaskinen, når de i efteråret 2022 og foråret 2023 tilbyder hele otte tidsrejser med nedslag i historien i en eksklusiv foredragsrække kaldet ”Nationalparken i 5500 år”.

Det er absolutte eksperter inden for hver deres felt, der tager deltagerne med tilbage i tiden, hvad enten det er til middelalderen, vikingetiden, oldtiden eller de hippe kollektivisterne i 1970’erne.

Middelalderstemning på Møllerup

Der er blandt andet mulighed for at opleve et historisk true crime-drama på tæt hold, når John Simoni fra Natours.dk tager sine passagerer med i Marsk Stig personlige drama, dengang han blev dømt for mordet i Finnerup Lade på kong Erik Klipping. Tidsmaskinen sættes ned på jorden, hvorefter deltagerne i bus guides gennem Mols Bjerges middelalderlandskab for at afslutte dagen på Møllerup Gods til tre-retters middag og middelaldermusik.

Der er desuden stop i oldtiden i Ringelmose Skov, hvor arkæolog Niels H. Andersen fra Moesgaard Museum, MOMU, kaster lys på Kaløskovene, der har landets måske tætteste koncentration af oldtidsminder.

Der er også mulighed for at høre museumsinspektør og arkæolog Benita Clemensen præsentere deltagere for bronzealderen i Mols Bjerge, hvor områdets smukke gravhøje blev bygget, og ikke mindst vil hun fortælle om det 3300 år gamle magiske bronzesværd fra Drammelstrup.

Vikingerne på togt

Vikingetidens storslåede togter, kan få nogle til at glemme de udviklinger, der samtidig skete på dansk jord. Thomas G. Poulsen vil derfor fortælle om vikingerne på hjemmefronten, hvis verdensbillede var i stor forandring fra nye købstæder til nye guder.

Tidligere overinspektør ved Ebeltoft Museum, Jakob Vedsted, vil fortælle om renæssancen i Mols Bjerge, hvor nye europæiske strømninger stod i kontrast til trolddomsprocesser, og både lærde og heksejægere havde plads, når nye og gamle tanker bekæmpede hinanden.

En af dansk militærhistories største bedrifter, general Ryes march over Syddjurs i 1849, rammesætter Djursland, som det så ud i 1800-tallet, når historiker Vilfred Friborg Hansen præsenterer deltagere for denne storslåede begivenhed.

Hippierne og krige

2. verdenskrig havde også en effekt på livet i Mols Bjerge, og de spor, krigen har sat, på egnen vil blive udforsket af museumsinspektør Simon True i et foredrag om Mols Bjerge i 1940erne.

Endelig afslutter museumsinspektør Lea Glerup Møller foredragsrækken med at fortælle om 1970’ernes hippier i Mols Bjerge. De kom til egnen med store visioner og forsøgte at leve efter kollektivistiske principper i søgen efter et samfund ikke præget af forbrugstanker.

Foredragsrækken er en del af Nationalpark Mols bjerges Sogneprojekt og vil primært foregå på Rønde Bibliotek, dog vil tidsrejsen til stenalderen være en guidet vandring ad Mols Bjerges oldtidssti og til middelalderen vil det være en bustur, som følger Marsk Stigs flugt over Djursland.

Fakta

Bronzealder – Tirsdag 20. september kl. 19-21. Biblioteket i Rønde.

Vikingetid – Torsdag d. 6.10 kl. 19-21. Biblioteket i Rønde.

Middelalder – Arrangmentet er flyttet til foråret. 

Renæssance – Torsdag 10.november kl. 19-21. Biblioteket i Rønde.

General Ryes march 1849 – Torsdag d. 2. februar kl. 19-21. Biblioteket i Rønde.

2. Verdenskrig – Torsdag 9. marts kl. 19-21. Biblioteket i Rønde.

Stenalder – Søndag 16. april kl. 14. P-pladsen foran Bregnet Kirke.

Hippier i 1970erne – Torsdag 20. april kl. 19-21. Biblioteket i Rønde.

 

Praktisk

Book her på nationalparkbooking.dk

100 kr. pr. gang, dog rejsen til middelalderen 1.500 kr.

 

Læs mere om de enkelte foredrag her