På langfart med træskibet Skødshoved

10-06-2021

Nationalpark Mols Bjerge får rigtig mange besøgende hvert år, men at opleve landskabet fra søsiden er ikke alle forundt

Kan du lide livet til søs, så tilbyder Nationalpark Mols Bjerge hen over sommeren nogle lange ture mellem Nappedam Bådehavn ved Kalø Slotsruin og Ebeltoft By.

På vejen oplever man Helgenæs, Mols, de danske bjerge, klinterne, Sletterhage Fyr, Skødshoved og Kalø slotsruin.

Langturene er fantastiske ture, hvor man på seks timer oplever nationalparken ombord på paketskibet Skødshoved. Måske spotter man et marsvin, en sæl eller vadefuglene undervejs.

I skolernes sommerferie lægger paketskibet til kaj ved enten Nappedam Bådehavn eller Ebeltoft, hvorfra den tager passagerer med på korte sejlture. Men fire gange i løbet af sommeren kan man komme med Nationalpark Mols Bjerge på langtur, når skibet flytter sig fra den ene havn til den anden.

Fuglereservat og marsvin

I Ebeltoft Vig er en del af området vildtreservat for at passe på vandfuglene. Paketskibet Skødshoved sejler igennem området, så her er der gode muligheder for at spotte vadefugle. Der er næsten også altid marsvin at se.

Ombord på skibet er en nationalparkguide, der fortæller om, hvad man ser, og hvad der kan opleves i Nationalparken.

På sejlturen kommer man også forbi Kalø Slotsruin, der er et af de mest besøgte steder i Nationalparken. Når man ser borgruinen fra søsiden, giver det virkelig en forståelse for, hvor uindtagelig borgen har været fra havet. 

Maritim motorvej

Sejlturen foregår ombord på Skødshoved, der er et paketskib og det sidste af sin slags i Danmark. Paketskibe var et almindeligt syn for over 100 år siden og blev brugt til at fragte gods, post og mennesker.

Dengang var veje og køretøjer ikke nær så veludviklede som nu, og paketskibe var dengang den vigtigste transportform i området. Skødshoved sejlede i fast rutefart mellem Ebeltoft og Aarhus, og det er en del af denne maritime motorvej langturen tager.

Fordi det er en langtur, er det vigtigt at være opmærksom på, at skibet ender et andet sted, end det stævnede ud. Man kan tage bus 123 tilbage, og det tager ikke mere end en halv time. Selve sejlturen tager seks timer, så det siger lidt om, hvor meget transportformerne har ændret sig.

Nationalparken tager naturligvis alle nødvendige forholdsregler for at forhindre smitte med corona.

Praktisk

Mødested er enten Nappedam Bådehavn, Molsvej 33, 8410 Rønde eller fiskerihavnen i Ebeltoft, Stockflethsvej 12, 8400 

Vær opmærksom på, at turen slutter et andet sted, end den starter. Bus 123 kører mellem Ebeltoft og Kalø 

Varighed er cirka 6 timer

Der er toilet ombord

Køb af øl / vand, men tag gerne madpakke og kaffe med selv 

Datoer:

Fra Kalø til Ebeltoft

  • 11. juli kl. 10.00 til 16.00
  • 25. juli kl. 10.00 til 16.00
  • 8. august kl. 10.00 til 16.00

Fra Ebeltoft til Kalø

1. august kl. 10.00 til 16.00

Book

Du kan købe din billet her på nationalparkbooking.dk