Over to ton tung kæmpesten flyttet

23-12-2021

Stenen er placeret foran Strandhuset ved Kalø Slotsruin og skal indgå i nationalparkens formidling af istiden.

Når man fremover besøger Hack Kampmanns lille Strandhus ved Kalø, hvor Nationalpark Mols Bjerge har planer om et kommende velkomstcenter, vil man blive mødt af en kæmpestor Faxe-koralkalksten.

En 2,6 ton tung sten flyttede nemlig onsdag den 15. december, da Nationalpark Mols Bjerge med hjælp af en anlægsgartner flyttede stenen.

Den store sten er doneret til nationalparken af Nymølle Stenindustrier A/S med hjælp fra geolog Gry Erlandsen og pladsmand Jan Jensen, der har bjærget kæmpestenen op af søen i Glatved Grusgrav.

Stenen er oprindeligt kommet hertil med den seneste gletsjer, som kom fra Østersøen, hvor gletsjeren har samlet klippeblokke op. Faxe-koralkalksten findes kun ved Faxe, og derfor er stenen et bevis på, at gletsjeren er kommet denne vej.

Den seneste istids enorme kræfter flyttede store mængder sten og grus og skabte landskabet, vi i dag kender i Nationalpark Mols Bjerge. Derfor skal kæmpestenen sammen med de nye store sten i Rønde også være en del af nationalparkens formidling af istiden.

Indvies officielt i uge 7

Nu hvor stenen er flyttet, skal den afrenses og tjekkes for fossiler, så den er helt klar til at blive indviet i skolernes vinterferie.

I uge 7 åbner Nationalpark Mols Bjerge Strandhuset for publikum, hvor der hver dag vil være aktiviteter og en gratis udstilling i Strandhuset.

Omdrejningspunktet hele ugen vil være istiden, og indvielsen af den over to ton tunge sten indgår som en del af programmet.

Stenen indvies officielt søndag den 13. februar, når biolog Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge tager interesserede med på en vandretur til de store sten ved Kalø og fortæller om deres vej hertil med istiden.

Vandreturen samt andre arrangementer i uge 7 vil kunne bookes på www.nationalparkbooking.dk.

Fakta

I uge 7 slår Nationalpark Mols Bjerge dørene op til Strandhuset ved Kalø.

Hver dag vil der være en aktivitet i tidsrummet cirka 13.00-16.00.

I Strandhuset vil der være en gratis udstilling om istiden.

Strandhuset ligger i forbindelse med p-pladsen ved Kalø Slotsruin, Molsvej 29, 8410 Rønde.

Se vores program for vinterferien her.