Hvordan passer Nationalparken på sjældne og truede arter?
11-06-2021Det kan man lære om på en vandring med nationalparken i Den Danske Naturfonds meget smukke naturområde ved Basballe i Mols Bjerge
.jpg?width=678)
Kodriveren er en smuk gul forårsplante, og så er blomsten en lille solstrålehistorie i Nationalpark Mols Bjerge.
Kodriveren er nemlig halvsjælden, og for få år tilbage var der mindre end 1.000 i naturområdet ved Basballe. I år er bestanden eksploderet til over 50.000.
Nationalparken arbejder for at sikre og fremme truede arter, og der er mange måder at gøre det på. På en guidet vandring i naturområdet Basballe i Mols Bjerge kan man høre, hvilke udfordringer der er ved naturplejen.
Fordele og ulemper ved naturpleje
Den helt store årsag til, at kodriveren har haft så stor en fremgang i Basballe, skyldes etableringen af en 90 hektar stor indhegning med helårsgræssende køer og heste.
På vandreturen vil man høre om fordelene ved helårsgræsning, og om hvordan Nationalparken passer dyrene for eksempel ved også at køre hø ud til dem.
Udover helårsgræsning benyttes også manuel og maskinelt udført rydning og slåning. På vandringen kan man med egne øjne se resultaterne af disse former for naturpleje, og man vil høre om fordele og ulemper ved de forskellige tiltag.
Fredet naturområde
Vandreturen foregår i det knap en kvadratkilometer store og bakkede område ved Basballe, der har været fredet siden 1984 og er beskyttet af både national og international lovgivning.
I naturområdet er der registreret over 260 forskellige plantearter og et mylder af sjældne insekter.
Der er tre vandreture til naturområdet hen over sommeren, og alle der er interesseret i at lære om, hvordan Nationalparken arbejder for at passe på naturen, er velkomne.
Nationalpark Mols Bjerge sørger naturligvis for, at alle retningslinjer i forhold til Covid-19 overholdes, så det er trygt at deltage.