Hop på Danmarks sidste paketskib

09-06-2021

For over 100 år siden var paketskibe et almindeligt syn. Nu tilbyder Nationalpark Mols Bjerge ture med paketskibet Skødshoved fra Fiskerihavnen i Ebeltoft

Engang var havene fyldt med paketter.

De små skibe var pakket med gods, post og mennesker, som de fragtede mellem havne- og handelsbyer. I Aarhus Bugten sejlede paketskibet Skødshoved mellem Aarhus og Ebeltoft, men med tiden mistede paketskibene deres funktion – og i dag er Skødshoved Danmarks sidste paketskib.

Det er derfor en sjælden mulighed for prøve at sejle med et paketskib, når Nationalpark Mols Bjerge i skolernes sommerferie tilbyder sejlture fra Fiskerihavnen i Ebeltoft ombord på Skødshoved.

Overhalet af lastbiler

I dag tager det kun omkring 45 minutter i bil at køre mellem Aarhus og Ebeltoft. Men i begyndelsen af 1900-tallet var veje og køretøjer langt fra som nu, og derfor var paketskibene datidens vigtigste transportmiddel i området.

Skødshoved sejlede ad den maritime motorvej i fast rutefart mellem Aarhus og Ebeltoft. Undervejs stoppede skibet ved de mange anløbsbroer på vejen.

Paketskibenes funktioner er i dag blevet overtaget af blandt andet lastbiler, og mange af os har glemt, hvad et paketskib er. På sejlturen med Nationalpark Mols Bjerge kan man ombord på Skødshoved få lov at opleve lidt af historien og den særlige stemning af hygge, havvand, tjære og gammelt træværk.

Sejler gennem vildtreservat

Der er også gode muligheder for at opleve vadefugle på sejlturen. Skødshoved sejler nemlig gennem en del af det område af Ebeltoft Vig, som er udlagt som vildtreservat for at passe på havfugle.

Undervejs på sejlturen vil en af nationalparkens guider fortælle om, hvad man ser og kan opleve i Nationalparken. Man kan låne kikkerter, men det kan være en god idé at medbringe sin egen. Det er også rigtig vigtigt at huske varmt tøj, da der selv på en varm sommerdag kan være køligt på vandet. Og så skal man selvfølgelig huske kameraet.

Nationalpark Mols Bjerge arrangerer også sejlture med paketskibet fra Nappedam Bådehavn ved Kalø Slotsruin og langfarter mellem Nappedam og Ebeltoft. Nationalparken overholder selvfølgelig alle forholdsregler for at forhindre smitte med corona.

Praktisk

Mødested er fiskerihavnen i Ebeltoft, Stockflethsvej 12, 8400 Ebeltoft

Der sejles to gange dagligt tirsdag, onsdag og torsdag i uge 26, 28, 30 og 32:

Kl. 14.00 – 15.00

Kl. 15.30 – 16.30

Varighed er cirka 1 time

Book

Book din billet her på nationalparkbooking.dk