En ægte tangnørd lærer fra sig

18-06-2021

Iført gummistøvler eller waders kan man komme i gang med at høste sin egen tang på en tur med Nationalpark Mols Bjerge og en rigtig tangnørd

lilli gruwier

Tang er blevet en mere og mere populær spise i Danmark, og det er samtidig både sundt og bæredygtigt. Det er vandret ind i det nordiske køkken, efter at vi danskere i mange år mest kendte det fra sushirestauranterne. 

Det er dog stadig nyt og for mange mennesker svært at bruge, hvilket egentlig er underligt i et land som Danmark, hvor vi har masser af kyst og tang. 

Med Nationalpark Mols Bjerge og den ægte tangnørd Lilli Gruwier kan man denne sommer komme på strandvandringer og lære at høste sin egen tang og bruge den i køkkenet. 

Er havets ukrudt

Søl, blæretang, sukkertang og søsalat. Der er masser af forskellige slags tang, man kan høste og bruge i eksempelvis pesto eller til at lave tangchips.

Men mange af os forbinder nok mere tang med noget træls og brunt, der ligger på strandene. På engelsk hedder tang da også seaweed, der direkte oversat er havets ukrudt.

Måske er det derfor, vi har ikke været særlig gode til at bruge tang i vores madlavning, selvom tang de senere år er blevet udråbt til superfood.

Det er dog nemt at høste sin egen tang, men der er selvfølgelig nogle ting, der er gode at vide, inden man går i gang.

Opbevarer tangen

Det vigtigste er nok, at man kun skal plukke helt frisk tang. Den gamle tang, der er skyllet op på stranden, skal man altså holde sig fra. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om tangen har vokset i rent og klart vand.

Som hjælp kan man finde mange gode guides i bøger eller på nettet, og Fødevarestyrelsen har også gode råd på deres hjemmeside - men vil man gerne tages i hånden og føres igennem skridt for skridt, er en strandvandring med Lille Gruwier og Nationalpark Mols Bjerge et godt bud.

Her kan man få svar på, om der findes giftig tang, og hvordan man opbevarer tang, man har høstet. Efter vandringen opsætter Lilli et kogesæt, og der er mulighed for at smage på et par simple retter med tang. 

Nationalpark Mols Bjerge vil gerne hjælpe flere danskere i gang med også at opdage nationalparken under vand. Desuden er strandvandringerne optakt til en bogudgivelse, som nationalparken støtter. Det er biolog og forfatter samt tangnørd Lilli Gruwier, der har skrevet bogen, der udkommer til august med opskrifter på hverdagsretter med tang.

Fakta

Mødested er parkeringspladsen ved Jernhatten, Havmøllevej 16, 8400 Ebeltoft 

Datoer:

18. august kl. 17.00-19.00

15. september kl. 19.00-21.00 

Varighed er cirka to timer 

På grund af vejrforhold kan det være nødvendigt at aflyse. I givet fald modtager alle deltagere en besked kort før arrangementet pr. sms

Book

Du kan booke din billet her på nationalparkbooking.dk