Nyhed: Rønde får en øjesten
23-01-2020Rønde By og Nationalpark Mols Bjerge indvier endnu en bysten – denne gang en øjegnejs leveret af en isgletsjer for 18.000 år siden

Rønde Bysten på hele 21 ton fik enorm opmærksomhed, da bystenen i december sidste år blev placeret i midtbyen. Nu får Rønde endnu en sten, der ikke er lige så stor, men uhyre smuk og lyder navnet Rønde Øjesten.
Øjestenen er en såkaldt øjegnejs på ca. to ton, der bliver indviet lørdag 1. februar kl. 11 på torvet mellem KulturHotellet og Rønde Busterminal som led i aktiviteterne i forbindelse med, at Erik Peitersen maler videre på sit maleri.
Sten mange øjne
Også denne nye sten formidler med sin blotte tilstedeværelse den unikke fortælling om Rønde som en bjergby på toppen af en enorm bakke, der blev skubbet op af en isgletsjer for ca. 18.000 år siden.
Med isen kom der mange sten, herunder også gnejs, der er en stribet granit. Striberne er dannet igennem millioner af år, mens stenen har siddet dybt i det skandinaviske grundfjeld under stort tryk ved 4-600 grader.
Pletterne i stenen ligner øjne, deraf navnet en øjegnejs. Det er runde røde korn på op til fire-fem centimeters bredde, der ligesom er trukket ud i hver sin side, netop som i et øje. Forklaringen er, at stenen har været under enormt tryk, og de fleste mineraler har af den grund flyttet sig til siden, ud i striber, væk fra trykket fra oven.
De røde øjne er af det hårde mineral, kalifeldspat, som trykket ikke i samme grad har kunnet trække ud i lange striber – om end øjnene tydeligvis er blevet trykket en smule.
Hele stenen er mørk, næsten sort, men med fine røde striber mellem de sorte striber og med en smuk mosaik af de mange røde øjne.
Kommer fra have
Det er anlægsgartnerfirmaet Jesper Schmidt, også medlem af Rønde Handelsstandsforening, der har doneret, afrenset og leveret den nye sten til Rønde By.
Jesper Schmidt er en stor stenentusiast, så det krævede lige lidt betænkningstid at afgive denne smukke sten fra familiens private have på Skrejrupvej mellem Skrejrup og Thorsager. Jesper Schmidt fortæller, at den store øjegnejs er fundet ca. i år 2005 på ejendommen Skrejrupvej 29. Stenen hører således til i Røndeområdets istidsgeologi.
Øjegnejsen passede perfekt ind i det udendørs kunstprojekt Outdoor hos KulturHotellet, hvor den kendte kunstner Erik Peitersen maler videre på sit maleri, som han påbegyndte i september 2019.