Nationalparkguider i Mols Bjerge slår rekord

06-10-2020

Over 20.000 gæster i Nationalpark Mols Bjerge har fået hjælp af nationalparkguider til at opleve istidslandskabet

Nationalparkguiderne står blandt andet ved Kalø Slotsruin.

Aldrig har nationalparkguiderne talt med så mange besøgende i Nationalpark Mols Bjerge som i år, hvor de for niende sommer i træk har været stationeret fire steder rundt om i det dramatiske istidslandskab.

I år runder kurven således et skarpt hjørne med over 20.000 mennesker, der personligt har været i kontakt med en guide.

Det er egentlig ikke overraskende, selvom tallet er stort. Der har nemlig gennem alle år været en støt stigende kurve. Det glæder nationalparkchef Birgitte Lamp, Nationalpark Mols Bjerge.

”Der har været rigtig mange mennesker ude i det danske sommerland, og jeg er virkelig glad for, at vi har været i kontakt med så mange af dem - men mest af alt, at vi klart mærker en støt stigende interesse for at opleve nationalparken,” siger hun.

Flere elsker vildheste

Hun lægger ikke skjul på, at nationalparkens gæster skal have kvalitetsoplevelser.

”Vi har et stort ønske om hele tiden at opkvalificere oplevelser og inspirere til at holde af naturen – vi tror på, at en livslang kærlighedsaffære med naturen også er et livslangt ønske om at passe på den,” siger Birgitte Lamp.

Nationalparkens optællinger byder på flere interessante oplysninger.

For eksempel er det tydeligt, at der var en stærk stigning i antallet af gæsterne hos nationalparkguiderne i Mols Bjerge i netop det år, hvor Molslaboratoriet indviede deres rewildingprojekt med Den Danske Naturfond.

Nationalparkguiderne, der har en station ved Besøgscenter Øvre Strandkær lige ved siden af Molslaboratoriets arealer, oplevede netop det år et stort rykind af naturinteresserede mennesker, der gerne ville opleve vilde Exmooreponyer og Galloway-kvæg. Det er fortsat i de følgende år.

En anden markant tendens er, at Kalø Slotsruin generelt ligger meget højt med rigtig mange gæster. Derfor er der blevet ført mange samtaler på det grusede areal foran slotsruinen.

”Det ligger i tiden at blive mere digitale, og det giver os mange muligheder for god formidling. Vi er også en digital nationalpark med eksempelvis tre apps til at bruge ude i naturen og på Kalø Slotsruin. Men vores tal viser dog også meget tydeligt, at mange mennesker holder af at komme til at tale med et rigtigt menneske. Det kan vi godt forstå,” siger nationalparkchefen.

Skude sejler og bus kører

Selvom nationalparken på grund af Covid-19 har skåret kraftigt ned på antallet af billetter til sommerens sejladser med Skødshoved og Nationalparkbussen, er der alligevel solgt knap 700 billetter til sejl- og busture.

Det tal har de seneste tre år ligget lige omkring 1.000 billetter.

Alligevel slår nationalparkens portal nationalparkbooking.dk igen i år omsætningsrekord.

Det skyldes, at ikke kun nationalparkens oplevelsesprodukter, men også produkter fra parkens lokale erhvervspartnere ligger til salg på portalen. Nationalparken tiltrækker således virksomheder, der arbejder med udendørs betalte natur- og kulturhistoriske oplevelser, og som bliver bedre og bedre til det.

Siden etableringen af nationalparkbooking.dk har omsætningen på salgsportalen været støt stigende.