Nationalpark-frivillige laver boardwalks på Øerstien
19-11-2020Øerstien ved Ebeltoft har stået under vand, men nu har Nationalpark Mols Bjerges frivillige sørget for tørskoet passage

Den fem km lange Øersti er uhyggelig populær med sine træbroer over kanaler, små øer, hævet havbund, enebærlabyrint, hedelyng og blå udsigt over Kattegat.
Efter at Nationalpark Mols Bjerge sammen med sine frivillige sidste år genetablerede den gamle sti, lokalt kaldet Junglestien, har den vist sig noget vådere end først antaget.
Derfor rykkede Nationalparkens frivillige dette forår ud igen for at bygge yderligere 35 meter boardwalk – men så kom Covid-19, og milliarder af myg, og arbejdet stoppede for en stund.
Nu er Øerstien endelig klar til tørskoet passage igen.
Frivillige slår til
Det er Kristian Herget, friluftskoordinator i Nationalpark Mols Bjerge, rigtig glad for.
”Vi besluttede sammen med Øer Maritime Ejerforening at lave boardwalks hen over de mest våde og mudrede steder, for det var tydeligt, at der var brug for det. Nu er arbejdet, der startede i foråret, endelig tilendebragt, og lokale og gæster i området kan igen gå tørskoede gennem sumpområdet,” siger han.
Samtidig besluttede Nationalparken og de frivillige sig til, at der var behov for en lidt bedre opmærkning af stien.
”Vi har strammet lidt op på opmærkningen med ekstra pileskilte, så stien nu er godt afmærket begge veje rundt,” fortæller Kristian Herget fra Nationalpark Mols Bjerge.
Prøv enebærlabyrinten
Den populære Øersti går gennem det tidligere store råstofudvindingsområde, hvor Århus Sten- og Gruskompagni i årene 1935–74 gravede sand, grus, ral og sten. I alt blev der dengang gravet 2,3 millioner kubikmeter materiale bort fra det 115 ha store område.
Man kan stadig se de gamle råstofgrave som langstrakte søer.
Turen går gennem meget varieret natur fra sumpområder over birkeskov, ned til stranden og retur over de fine hede arealer.
Ekstra oplevelser er enebærlabyrinten sidst på turen – og hos Øer Maritime Ferieby er der et tårn, som man kan bestige for at se ud over herlighederne.
Det var oprindeligt Øer Maritime Grundejerforening, der henvendte sig til Nationalpark Mols Bjerge, fordi stien var helt overgroet, og fordi arbejdet simpelthen var blevet så uoverskueligt, at der var brug for hjælp. Da trådte nationalparken til sammen med sine frivillige.