Insekt-elite på nørdtræf i Ebeltoft

26-06-2020

Nationalpark Mols Bjerge har inviteret nogle af landets førende eksperter i insekter og smådyr på hitjagt i Ebeltoft – og man kan følge i hælene på dem

De fleste forbinder ikke byer med særlig og sjælden natur, men mere med ordnede bede, altankasser og potter med blomster.

I nationalparkhovedstaden Ebeltoft er der dog helt og aldeles unik natur. Derfor har Nationalpark Mols Bjerge sammen med Syddjurs Kommune her skabt Danmarks mest ambitiøse bynaturprojekt med særlige og sjældne arter, nemlig projektet BiodiverCity.

Nu kommer nørderne så til byen.

Foran Ebeltoft Filmhøjskole byder Kim Lykke Jensen, formand for Syddjurs Kommunes udvalg for natur, teknik og miljø, lørdag 4. juli kl. 13 således velkommen til tolv af landets førende eksperter i insekter og smådyr – og blæser til tre dages hitjagt i byens biodiversitet, der starter med halvanden times offentlig tur i hælene på nørderne.

Samtidig indvier Kim Lykke Jensen en ny biodiversitetshjemmeside, der hedder ebeltoftnatur.dk, og som giver lokale borgere og gæster i byen mulighed for at følge med i udviklingen i biodiversiteten, helt ned til egen matrikel.

Markfirben og vortebider

I denne weekend først i juli kan man møde spraglede sommerfugle som bredpander, randøjer, køllesværmere og ildfugle, som tanker nektar på blomster som slangehoved, oksetunge, kællingetand og blåhat.

Selvom naturen ikke sådan lader sig styre til at stille sig til skue på et bestemt sted og tidspunkt, forventer Jens Reddersen, biolog i Nationalparken, at der vil være spændende hits på den offentlige tur.  

”Vi går på hitjagt og håber, at vi kan finde og se måske det fredede markfirben, vortebider-græshoppen og blåhat-jordbi, der er en såkaldt skinnebenssamler, der kan være helt lilla alene af blåhat-pollen på dens ben. Vi har jo de bedste eksperter med os, så mon ikke der dukker arter op, der både er et hit for nørderne, og også er en stor oplevelse for alle andre, der er nysgerrige” siger han.

Med net til at indfange insekter og smådyr går man i fællesskab ud på jagt efter nogle af de særlige og truede arter, som i BiodiverCity-projektet og takket være private og offentlige lodsejere har fået flere og bedre levesteder i byen.

Nørderne er eksperter i hver deres område som for eksempel vilde bier, edderkopper og snyltehvepse, sommerfugle og biller og meget mere. Efter den fælles tur tilbringer de resten af deres weekend på at finde flere arter – og Nationalparken forventer, at her dukker nye og sjældne arter op, som vi hidtil ikke har fundet eller har overset. Sådanne fund vil være med til at bekræfte den høje naturkvalitet i Ebeltofts vilde bynatur.

Er en biodiversitetsby

Den natur, mange kender og elsker fra Mols Bjerge, findes og beskyttes faktisk langt ind i Ebeltoft By, som også har mager sandjord, tørt solrigt klima og kuperet terræn.

Her samarbejder Nationalpark Mols Bjerge og Syddjurs Kommune med en lang række private lodsejere, både virksomheder og personer, om at skabe et 13 km langt blomstrende bånd gennem byen.

Lodsejerne er Kvadrat, Salling Group Academy Bøgehøj, Holmriis El, Skomø, Schjerning Farver, Djurs BO Ebeltoft, Andelsboligforeningen Færgevejen 57, Øer Maritime Ferieby, Martin Petersen, DCU Mols Camping, Klaus Ankjær Sørensen, Grundejerforeningen Svarthøjene, Grundejerforeningen Skelhøje Bakker og Syddjurs Kommune

FAKTA

Åbning af nørdtræf i Ebeltoft By lørdag 4. juli kl. 13 ved rastepladsen i forbindelse medindkørslen til Ebeltoft Filmhøjskole, Carl Th. Dreyers Vej, 8400 Ebeltoft

Udvalgsformand Kim Lykke Jensen, Syddjurs Kommunes Naturudvalg, byder velkommen, hvorefter der er mulighed for at følge med nørderne ud for at finde arter i byen

Varighed 1½ time

Alle kan deltage. Ingen tilmelding – gratis

Tur i kuperet terræn på og uden for stier, i højt og lavt græs, men i langsomt tempo med fortællestop

Medbring eventuelt kamera og sommerfuglenet

Pris: Gratis (men tilmelding nødvendig)

På grund af Corona vil alle deltagere forvente en inddeling i hold, så smitterisikoen formindskes

Lær og indberet arter på ebeltoftnatur.dk

LÆR OM LOKALE REGISTREREDE ARTER

Mange mennesker kender den gratis applikation naturbasen.dk, der tilbyder brugere generelle artsbeskrivelser og spørgsmål-svar-med-ekspert på ens egne observationer, ligesom man kan være med til at kortlægge arter i Danmark.

Det er en teknologi og en måde at registrere arter, der vinder frem og har den fordel, at alle borgere kan deltage i at registrere vores danske natur.

Nu lancerer Nationalpark Mols Bjerge i forbindelse med projektet Ebeltoft-projektet BiodiverCity en særlig hjemmeside, der kaldes ebeltoftnatur.dk, og hvor indtastninger i naturbasen.dk fra Ebeltoft samles.

Her kan man gå ind og få overblik over, hvilke registreringer der er i Ebeltoft – og man kan også selv lave registreringer og følge med i den lokale biodiversitet.

Giver nye muligheder

Med ebeltoftnatur.dk samarbejder Nationalpark Mols Bjerge og Syddjurs Kommune med Naturbasen om at dokumentere de særlige og truede arter og deres levesteder.

Ebeltoftnatur.dk skal inspirere borgere til at lede, finde, indmelde og identificere de sjældne dyr, som nationalpark og kommune ikke selv har kapacitet til at opdage.

Alle kan deltage ved at oprette en brugerprofil på naturbasen.dk og herefter indberette artsfund fra Ebeltoft enten på Naturbasens hjemmeside eller på applikationen Naturbasen til mobiltelefon.

 

naturbasen.dk her

ebeltoftnatur.dk her