Historisk skib sejler som nationalparkskib

25-06-2020

Paketskibet Skødshoved sejler igen i år med turister, men engang sejlede det med gods, passagerer og post fra anløbsbro til anløbsbro mellem Ebeltoft og Aarhus

Det historiske paketskib Skødshoved står originalt, som for cirka hundrede år siden, da det sejlede i rutefart til de små havne mellem Ebeltoft til Aarhus.

Igen i år kan man komme med ombord, da Nationalpark Mols Bjerge tilbyder sejlture med paketskibet i skolernes sommerferie.

Der er sælsafari fra Nappedam ved Kalø og hyggelig træskibssejlads fra Ebeltoft Fiskerihavn. Herudover er der mulighed for at komme med på en heldagstur mellem de to havne.

På grund af Covid19 har nationalparken i år besluttet at medtage et mindre antal passagerer, så der er ikke lige så mange billetter som i tidligere år – men man kan allerede nu sikre sig en billet på nationalparkbooking.dk.

Sejler på sjette år

Det er sjette år, paketskibet Skødshoved er en del af Nationalpark Mols Bjerges sommerprogram.

Det kulturhistoriske skib er et stykke kulturhistorie som Danmarks allersidste paketskib, der har sejlet på samme rute i hundrede år. Skibsbevaringsfonden har i år erklæret Skødshoved bevaringsværdigt fartøj i klasse A – en titel Skødshoved deler med kun 18 andre skibe i Danmark.

De gamle paketskibe havde engang en stor betydning for samfærdslen, da vejnettet ikke var nær så udbygget som i dag. Da sejlede paketskibene med gods, passagerer og post fra by til land og var en vigtig del af transporten.

Skødshoved blev bygget i 1907 og sejlede mellem Mols og Aarhus indtil første verdenskrig. Efter krigen blev det igen indsat som paketskib.

Siden 1990’erne har foreningen Skødshoveds Venner overtaget driften af skibet og står nu i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge for al sommersejlads i nationalparken.

Se sæler eller nyd vigen

Der er en ganske særlige hygge på det gamle træskib, der giver rig mulighed for at nyde det bakkede istidslandskab fra vandsiden og få nogle gode skud i kassen med sit kamera.

Der er flere forskellige ture at vælge imellem.

For en flad hundredkroneseddel kan man f.eks. komme på sælsafari fra Nappedam Lystbådehavn ved Kalø.  Der er næsten garanti for at se sæler.

Samtidig kan man nyde Kalø Slotsruin fra søsiden – da får man virkelig syn for sagen, hvad angår den topsikrede over 700 år gamle borg. Hvis man forestiller sig at være fjenden ombord i et skib og skulle indtage den gamle middelalderborg fra søsiden, kan det godt være, man får lyst til at kaste sig i vandet og svømme den anden vej.

Man kan også tage af sted fra Fiskerihavnen i Ebeltoft. Ude på vigen i det gamle træskib er der forrygende udsigt til de danske bjerge i horisonten og byen fra en helt ny vinkel.

Der er langture

Helt særlige er måske dagsturene, hvor skibet sejler neden om Helgenæs og rundt om Skødshoved mellem Ebeltoft og Kalø.

På denne tur kan man rigtig nyde vandet, nationalparkkysten, en madpakke og en kop kaffe, mens landskabet langsomt glider forbi.

Man har mulighed for, meget hurtigere end sejlturen, at komme retur med buslinje 123.

Det er behagelig træskibssejlads på et gammelt skib, hvor man kan mærke vinden og bølgeskvulpene og se spættede sæler, smukke Ebeltoft Vig, Kalø Slotsruin fra vandsiden, fuglelivet og nyde udsigten til de danske bjerge

FAKTA

Med parketskib på Ebeltoft Vig: Hver ti., on. og to. kl. 14 og 15.30 i ugerne 27, 29, 31 og 33

Sælsafari fra Nappedam: Hver ti., on. og to. kl. 14 og 15.30 i ugerne 28, 30, 32 og 34

På tur langs nationalparkens kyster:

Strækningen Nappedam-Ebeltoft: Sø. 12. jul., 26. jul. & 9. aug.

Strækningen Ebeltoft-Nappedam: Sø. 2. august

Alle dg. kl. 10 til ca. 16 - mulighed for returbus m. Linje 123

Book billetter på nationalparkbooking.dk