Svampeelite finder sjældne svampe i Nationalpark Mols Bjerge
12-11-2019Svampeforeningens ungdomsgruppe blev i Nationalpark Mols Bjerge fortryllet af rosenrød vokshat på en af Danmarks kun fire lokaliteter med den art
Foto Jens Henrik Petersen
En skummel formummet flok ankommer gennem Nationalpark Mols Bjerges begsorte landskab til Molslaboratoriet i de danske bjerge. Det er hverken krybskytter eller indbrudstyve, men medlemmer af Foreningen til Svampekundskabens Fremme, i daglig tale blot Svampeforeningen.
Folk, der arbejder med svampe, kalder man også mykologer. Denne flok var fra Svampeforeningens ungdomsgruppe, kaldet Mykologisk Ungdoms-Gruppe (de skal være under 40 år!) eller bare MUG. De kom fra hele landet, med rejse og ophold betalt af Nationalpark Mols Bjerge, for at studere og finde nye interessante svampe.
Det blev et vådt, men godt ophold, hvor mykologerne både kunne beundre den sjældne og forunderlige rosenrød vokshat, hvis eneste kendt lokale voksested var kendt i forvejen – og sørme om ikke også MUG’erne fandt et helt nyt voksested for en anden sjælden svamp.
De drømmer rosenrødt
Mens Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse, råd, sekretariat, frivillige, partnere og beboere i og omkring nationalparken trygt og godt sad inden døre på Fuglsøcentret til nationalparkens 10-års jubilæumskonference, puklede MUG-gruppen rundt i regntøj og heldagsregn på svampejagt.
Selvom svampe elsker væde, så påvirkede det eftersøgningen.
Stor var glæden dog, da gruppen fandt og kunne beundrede den smukke og sjældne art, rosenrød vokshat, på Elbjerg nær Fuglsø.
Det er en af denne arts kun fire danske forekomster siden 2008. De andre steder er Grejsdalen ved Vejle, Lysnet Bakker ved Randers og ved Hanstholm Fyr.
Fandt selv trompeten
Der var i det hele taget glæde med pangfarver i bakkerne på de ældgamle og blomster- og svamperige overdrev.
Ud over den rosenrøde vokshat fandt MUG’erne også de hvide og lyse Snehvid Vokshat og Eng-Vokshat, den knaldgule Voksgul Vokshat, den orange Abrikos-køllesvamp, de højrøde Mønje-vokshat, Kegle-vokshat og Cinnober-vokshat, den grønne og gule Papegøje-vokshat.
Hertil de mere grumsede i farven Brusk-vokshat, Slimet vokshat og Slimet jordtung.
Helt højt blev humøret dog, da gruppen kunne beundre den meget sjældne Trompet-kølle med kun 25 fund i Danmark - og de fund er alene registreret i NV-Jylland (ned til Mols) og Nordsjælland.
Knoblauch kendte parken
Det er det lokale MUG-medlem, Anna Klara Knoblauch, der samtidig er frivillig i Nationalpark Mols Bjerges Biodiversitetsgruppen, der sammen med nationalparkens biolog Jens Reddersen har fået MUG-gruppen til Mols Bjerge på deres faste årlige efterårs-fællestur ”Mycoblitz”.
På dagsordenen var på en gang, at MUG-gruppens medlemmer ser nye fine svampe-lokaliteter, lærer nye svampe og forøger kendskabet til forekomsten af særlige og truede arter i nationalparken.
Anna Klara Knoblauch er i 2017 uddannet naturforvalter fra Københavns Universitet og bor nu i et hus i skoven ved Skærsø Gods med mand og barn.
I foråret 2019 arbejdede hun kortvarigt på et projekt i nationalparken, hvor hun færdiggjorde en rapport om særlige og truede ved- og barksvampe i Naturstyrelsens to gamle løvskove, Hestehave Skov og Ringelmose Skov ved Kalø Gods.