Oplevelse: På Ebeltoft-rundtur med nationalparkguider

13-06-2019

Ebeltoft fik købstadsrettigheder i 1301 og er Djurslands ældste købstad. Tag på tur med nationalparkguiderne og hør om gæve folk og skæve historier i Ebeltoft

Et besøg i Ebeltoft er i sig selv en oplevelse med byens gamle huse, de toppede brosten, havnen, Fregatten Jylland, glaspustere, keramikere, Glasmuseet, de små butikker, specialbutikkerne, ja den helt specielle charme i den gamle købstad.

Men glæd også dig selv og din familie med en guidet rundtur, hvor du kommer et lag dybere ned i byens historie.

En tur sammen med en af Nationalpark Mols Bjerges frivillige guider en sommereftermiddag giver dit besøg i byen ekstra kolorit. Der er både historisk gods i byen, og så har guiderne også en vifte af næsten sandfærdige røverhistorier og anekdoter.

Stockfleth styrer

Du kommer til at høre om byfoged Stockfleth, der på sin egen måde reddede havnen og dermed byens fremtid. Og den fattige Tosse Christian, der på grund af sit lyse og hjælpsomme væsen var så afholdt, at byen ved hans død skillingede sammen til et fint gravsted. Turen går også forbi statuen af Lodvig, der var uheldig med kærligheden, men til gengæld fik byens opbakning.

Ebeltoft har altid været en livlig by med gæve mennesker, men der er også masser af fine historiske huse og steder.

Man passerer blandt andet Adelgade, Jernbanegade, Nedergade og Overgade, og man stopper op ved den gamle købmandsgård, Farvergården, kirken, toldkammeret, det gamle rådhus og den gamle borger- og realskole.

Byporte, vægtere og havnens udvikling er også en del af historien.

Middelalder sætter sine spor

Guiderne kan også berette om byens sociale opdeling i det mondæne kvarter og fattigdomskvarteret med fattiggården.

Ebeltoft fik købstadsrettigheder i 1301 og er dermed Djurslands ældste købstad.

En stor del af byens middelalderlige gadeforløb er fortsat bevaret, og i 2015 toppede Ebeltoft Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs liste over bedst bevarede middelalderbyer.