Oplevelse: I år kører nationalparkbussen tre forskellige temature

19-06-2019

Nationalparkbussen kører i år tre forskellige ture som for eksempel turen kaldet ’Fra neandertaler til nationalpark’

Er du til det historiske overblik over det levende istidslandskab, den dramatiske fortælling om magtkampe og intriger på herregårdene og godser eller måske til guidet bus- og gåtur med indlagt motion og kriblekrable på Helgenæs?

Denne sommer kan man for første gang stige på nationalparkbussen i Ebeltoft By og køre ud på den tematur, man har allermest lyst til at opleve – og bare nyde chauffør og naturformidler John Simonis store lokale viden og levende formidling.

Turene starter i år 2. juni, men de kan allerede nu bookes på den nye portal for udendørs oplevelser, der hedder nationalparkoutdoor.dk.

Neandertalerne taler

På turen ’Fra neandertaler til Nationalpark’ får man en kort historie om næsten alt.

Det er en rejse gennem istidslandskabet, hvor man hører historien om den dramatiske dannelse af landskabet før og under sidste istid, og man ser fortidsminder og monumenter fra nogle af de første kulturer.

Man kommer blandt andet forbi Porskær Stenhus og Stabelhøjene, og det er en rejse fra bondestenalder til bronzealder.

Herskab og tjenestefolk

I ’Arsenik, herskab og tjenestefolk - kampen om magt, gods og guld’ fortælles om den ufred, der i gamle dage udspillede sig på herregårde, godser og kirker i nationalparken.

Det er historier om uduelige konger og stærke herremænd, magtkampe, intriger og løgne.

Man hører blandt andet om kong Erik Menved og de tvangsborge, han byggede, samt herregården Rugård, der var centrum for de sidste store hekseprocesser i landet.

Man kommer også forbi Møllerup Gods og hører om godsets del i historien om mordet i Finnerup Lade.

Går på Helgenæs

Lige uden for Nationalpark Mols Bjerge ligger Helgenæs, der bestemt også er et besøg værd.

På turen ’Naturen i bevægelse - bevægelse i naturen - welness for kryb og kravl’ gøres flere stop undervejs, hvor deltagerne kommer ud og oplever Helgenæs til fods på nogle lidt længere ture.

Man går blandt andet langs kysten hen til Lushage, og man ser og hører om områdets særlige natur, karakteriseret ved de tørre, sandede og lysåbne overdrev.

Geologien er også speciel, idet man her kan se de fleste typer vandreblokke, heriblandt flere gode ledeblokke.

Helgenæs rummer også historien om vundne og tabte krige samt små anekdoter om livet som Helbo.

Du går også

På de to førstnævnte ture er der busstop med gåture ved udvalgte seværdigheder.

Det kræver ingen særlige fysiske forudsætninger, idet gåturene er korte.

Turen på Helgenæs kræver dog praktiske sko og rimelig fysik, idet gåturene er af 5-6 km længde i kuperet landskab.